Samengesteld gezin? Leg afspraken vast in een contract

Samengesteld gezin? Leg afspraken vast in een contract

Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden, verliefd en dan? In de meeste gevallen ontstaan op deze manier samengestelde gezinnen. Een ouder die met zijn of haar kroost opnieuw een relatie aangaat en waarbij het hele spul samen gaat wonen.

Dat vraagt om aandacht omdat het niet altijd van een leien dakje gaat. Het is als twee gezinnen die samensmelten, met ieder hun eigen gewoonten. Dat moet wennen. Het kost tijd voordat er een nieuw geheel ontstaat en iedereen zijn draai weer gevonden heeft. 

Zoals met alles gaat het erom dat de basis onder dit bouwwerk van ouders en kinderen stevig staat. Met voldoende liefde natuurlijk, en zeker goede afspraken zal dat makkelijker zijn dan wanneer er niets geregeld wordt.

Van wie is dan de inboedel?

Die afspraken zijn voor iedereen anders, maar financieel en relationeel kan het verstandig zijn bij de notaris een en ander te regelen. Een samenlevingscontract zorgt ervoor dat allereerst juridisch en fiscaal de zaken goed geregeld zijn. Denk verder ook aan de verdeling van het huishoudgeld, wie betaalt of ontvangt er alimentatie, wil je elkaar iets nalaten bij overlijden en van wie is de inboedel? En aan wie komt het eigen vermogen toe als een van beiden overlijdt? Waar hebben de eigen kinderen recht op?

Weet dat je na zes maanden samenwonen officieel fiscaal partner van elkaar bent. Dat heeft consequenties voor de belastingaangiften. Als je samen een huis koopt ben je sowieso direct fiscaal partner van elkaar.

Wanneer is het erfdeel voor de kinderen?

Stel dat het huis verkocht wordt, wie heeft er dan recht op de overwaarde? In de meeste gevallen wordt dat gelijk verdeeld, maar je kunt eventueel andere afspraken maken. Ook van belang is dat de kinderen altijd hun erfdeel mogen opeisen bij het overlijden van een van de partners, maar dat je in een samenlevingscontract kunt laten vastleggen dat dat pas plaatsvindt bij het overlijden van de langstlevende. Op die manier kan worden voorkomen dat de achtergebleven partner bijvoorbeeld het huis moet verkopen omdat de kinderen de helft van de waarde opeisen. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.