Wat kost een samenlevingscontract? Daar kunnen we kort over zijn: een paar honderd euro. Vaag? Klopt. Juist daarom is het goed je erin te verdiepen, een contact op te laten stellen dat is afgestemd op de wens van beiden en daar het juiste bedrag voor te betalen. Als je dat doet, verdwijnt die mist. Dat gaan we uitleggen.
Je bent verliefd, wilt gaan samenwonen en verheugt je op een leuk leven met elkaar. ‘Stel dat…vragen’, daar heb je op dat moment helemaal geen zin in. En zeker niet over de gang van zaken mocht de relatie toch de tand des tijds niet doorstaan.
Je hebt de pest aan mensen die waarschuwen voor dingen die mis kunnen gaan. Weg met die negativiteit. Tegelijkertijd weet je ook wel dat niets zeker is in het leven, en daar kun je je maar beter bij neerleggen. Die eerdergenoemde negativiteit kun je zelfs voorkomen, door je een beetje te verzekeren tegen de allergrootste ellende. Dat is zo gek nog niet. En dat kan met een samenlevingscontract.
Goed contract is stevige basis onder je relatie
Voor veel mensen is het inderdaad even slikken als ze wordt aangeraden zo’n contract op te stellen met daarin afspraken over de praktische kanten van het samenwonen. Afspraken over de financiën bijvoorbeeld, over de opvoeding van eventuele kinderen of over als een van de twee iets overkomt.
Helemaal niet leuk om daar een scenario voor te bedenken en toch is het goed om te doen. Al was het maar voor de rust. Immers; als je weet waar je aan toe bent, kan de liefde veel meer floreren. Geen addertjes onder het gras, geen vage beloften, geen onverwachte bewegingen. Een compleet vertrouwen in elkaar en dat ook nog eens goed op papier hebben, maakt deel uit van een stevige basis onder je relatie. En dat moet toch goed voelen, nietwaar.
Een samenlevingscontract kun je niet even downloaden
Nu is een samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Van een basiscontract tot een uitgebreider exemplaar. Mede daarom kunnen de kosten nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro.
Je kunt ook zelf een contract opstellen, dat je beiden ondertekent. Dat is rechtsgeldig. Let wel op dat je geen ‘afspraken’ over het hoofd ziet.
Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je samen een eenvoudig contract opstelt via de notaris daar minder kosten mee gepaard gaan, dan wanneer je uitgebreidere afspraken vast wilt leggen. Denk aan afspraken over het verdelen van de lasten en verdeling van goederen en een huis mocht de relatie eindigen.
Omdat die kosten nogal flink kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren en er desnoods een blokje voor om te rijden. Dat kan je veel geld besparen. Staat natuurlijk voorop dat de afspraken die je wilt maken, wel goed op papier komen en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Er zijn veel afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract
De afspraken die in een samenlevingscontract worden vastgelegd gaan vooral over de verdeling van de financiën en de kosten zoals die voor de huur of hypotheek, en vaste lasten zoals voor gas, water en licht. Over de verdeling van spaargeld of de kosten voor kinderen.
Ook kun je laten vast leggen wat er met het huis gebeurt als de relatie eindigt en wat er met de spullen gebeurt als een van beiden komt te overlijden. Of hoe je met de financiën omgaat als de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt.
Samenlevingscontract nodig?
Willen jullie een samenlevingscontract op laten stellen en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.
Meer weten over een samenlevingscontract?
Willen jullie graag meer weten over het op laten stellen van een samenlevingscontract? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.