Samenlevingscontract, waar op letten?

Een samenlevingscontract is een laagdrempelige manier om afspraken vast te leggen voor als je samen verder door het leven gaat. Er is echter wel een aantal zaken die je niet over het hoofd moet zien. 

Een samenlevingscontract afsluiten is een vrij eenvoudige manier om een basis onder je relatie te leggen, zonder meteen te hoeven trouwen. Dat kan altijd later nog. Je vult samen een standaardcontract in of schrijft samen een aantal afspraken op een A4’tje en klaar is Kees. Wel even beiden ondertekenen natuurlijk. 

Dat lijkt prima geregeld, maar dan zie je ineens dat geweldige huis en vraagt een hypotheekverstrekker om een hypothecaire lening. Die vraagt vervolgens om een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. Oeps! Jullie hadden even die handtekening van een notaris over het hoofd gezien. 

Ander voorbeeld. Als een van beiden overlijdt en de achterblijvende partner blijkt ineens geen recht te hebben op een deel van de inboedel of zelfs het huis, dan is dat extra verdrietig. Dat had van tevoren beter geregeld kunnen worden, als je het maar had geweten. 

Als je je goed laat informeren over wat er in een samenlevingscontract opgenomen moet worden om later dit soort vervelende zaken te voorkomen, is dat een stuk relaxter. Laten we beginnen bij dat eerste voorbeeld. 

Regel het met een notaris

Je kunt inderdaad een samenlevingscontract samen opmaken en ondertekenen, maar het kan verstandig zijn om dit samen met een notaris te doen. Die zal je niet alleen attenderen op allerlei zaken die je niet over het hoofd moet zien, maar zet ook zijn handtekening eronder. Hiermee heb je een notariële akte in handen waar een hypotheekverstrekker altijd om zal vragen als je een huis wilt kopen. Wel zo fijn als dat dan juridisch in orde is. 

De notaris zal je eerst een standaardcontract laten zien. Daar kun je te allen tijde vanaf wijken. Je kunt het uitbreiden oftewel afstemmen op jullie persoonlijke situatie. Dan heb je een samenlevingscontract op maat. Dat zal iets meer kosten dan een standaardcontract, maar dan is het allemaal wel dik in orde. Wat de kosten van een samenlevingscontract zijn, is daarom moeilijk te zeggen. Het is heel persoonlijk en bovendien heeft iedere notaris een eigen tarief. Informeer hiernaar. Het zal je een in ieder geval een paar honderd euro kosten. Je kunt een samenlevingscontract ook eerst online regelen en daarna bij de notaris ondertekenen. Dat is in de meeste gevallen goedkoper. 

Wat komt er in het samenlevingscontract te staan?

In het samenlevingscontract staan onder andere:

-De verdeling van uitgaven

Je maakt afspraken over wie bijvoorbeeld de huur of de hypotheek betaalt, de kosten voor verzekeringen, auto, boodschappen, kleding en ga zo maar door. Verdeel je dat naar inkomen of maak je een andere verdeling? 

-Bankrekeningen

Wordt er gekozen voor gezamenlijke bankrekeningen of behoud je beiden nog een eigen bankrekening? Of kies je voor een mix? Soms wordt er besloten een en/of rekening te openen waar je allebei een deel van je salaris op stort om de huishoudelijke kosten te betalen en behoud je daarnaast een eigen rekening. Dat is vaak het geval als je beiden werkt, maar het kan natuurlijk ook anders zijn. Maak afspraken over wat het beste bij jullie situatie past. 

-Kinderen

Over zowel de opvoeding van de kinderen als de financiën daaromtrent kun je samen afspraken maken. 

-Bij uit elkaar gaan

Je kunt ook alvast afspraken maken over de opvoeding van de kinderen als onverhoopt de relatie eindigt. Voor welke omgangregeling wordt er gekozen, hoe gaat het dan met afspraken over de opvoeding. Kinderalimentatie voor minderjarige kinderen is wettelijk geregeld. Partneralimentatie is dat niet, daar kun je afspraken over maken.  

Het is ook belangrijk om afspraken te maken over de bezittingen zoals de inboedel en het koophuis als je uit elkaar gaat. Je hebt zeer waarschijnlijk tijdens het samenwonen veel nieuwe spullen aangeschaft. Vooral over die laatste ontstaat nogal eens enigheid als partners uit elkaar gaan. Dat kun je voorkomen door daar duidelijke afspraken over te maken in een samenlevingscontract. 

Als er sprake is een van een eigen woning is het van belang op wiens naam die woning staat en wie er wel of niet blijft wonen als de relatie eindigt. Ook dat kun je vastleggen. Ook kun je van tevoren vastleggen hoe je het regelt met het partnerpensioen. Informeer daarnaar en kies samen voor een goede regeling zodat je beiden verder kunt, mocht de relatie eindigen. 

-Bij overlijden

Als een van beide partners overlijdt is dat al triest genoeg. Dan kun je maar beter de zaken van tevoren goed geregeld hebben. Dat kan veel rust geven in een toch al emotionele periode. Zo is het belangrijk goed te overwegen op wiens naam de koopwoning komt te staan, of dat deze op beider naam staat. Staat de woning niet op naam van de langstlevende dan erft de familie van de overleden partner de woning. Wil de partner in de woning blijven wonen, dan kan soms tot nare situaties leiden, vooral als dat financieel niet haalbaar blijkt. 

-Verblijvingsbeding

Een verblijvingsbeding kan in het geval van het overlijden van een van beide partners veel duidelijkheid bieden als het gaat om van wie de inboedel en de koopwoning zijn. Bij een verblijvingsbeding gaan alle gezamenlijke bezittingen over op de langstlevende. Dan kan de achterblijvende partner meestal gewoon in het koophuis blijven wonen. 

  

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.