Een samenlevingscontract is zo gemaakt, maar je kunt zo’n contract ook notarieel laten vastleggen. Waarom zou je dat eigenlijk doen?
Het lijkt echt een fluitje van een cent, een samenlevingscontract ‘nemen’, en dat is het ook. In principe. Je pakt een blaadje papier. Schrijft daar samen een aantal afspraken op en zet er beiden je handtekening onder. Je bergt het op in een la ‘voor het geval dat’.
Samenlevingscontract, vastgelegd bij en door de notaris
Voor het geval je bijvoorbeeld samen een huis wilt kopen. Als je zover bent, kun je echter van een koude kermis thuiskomen. Een hypotheekverstrekker zal je vragen naar je samenlevingscontract als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Helaas kun je dan niet met dat A4’tje aankomen. Dan wordt er om een notariële akte gevraagd. Een samenlevingscontract dat is vastgelegd door en bij de notaris die er zijn of haar handtekening onder heeft gezet.
Samenlevingscontract op maat
Het nadeel lijkt misschien dat dit geld kost, maar daar krijg je wel een samenlevingscontract voor terug waarin niets over het hoofd wordt gezien. Je kunt uitgaan van een standaardcontract, maar je kunt daar naar eigen wens zaken in aanvullen of veranderen. Zo ontstaat er een samenlevingscontract op maat, helemaal afgestemd op jullie persoonlijke situatie. Zo’n samenlevingscontract op maat kan alleen maar bij een notaris worden vastgelegd.
Goed geregeld in een samenlevingscontract
De notaris zal je attenderen op zaken als de tenaamstelling van een eventuele koopwoning en wat er gebeurt als de relatie eindigt of als een van beiden overlijdt. Dan zijn geen leuke dingen, maar het is erg belangrijk dat op zo’n moment de zaken goed geregeld zijn. Dat geeft rust. Zo’n periode is immers al verdrietig en emotioneel genoeg.
Een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract
Om die reden zal er gesproken worden over bijvoorbeeld een verblijvingsbeding. Een afspraak die kan worden opgenomen in het samenlevingscontract in het geval bijvoorbeeld een van beiden overlijdt. Een verblijvingsbeding zorgt ervoor dat de gezamenlijke bezittingen zoals de inboedel en de koopwoning overgaan op de langstlevende. Is dat beding er niet dan komt het voor dat de familie van de overleden partner de bezittingen opeist. In dat geval kan de partner dan niet altijd in het huis blijven wonen en dat kan voor nare situaties zorgen.
Samenlevingscontract biedt mogelijkheden
De notaris zal je ook attenderen op afspraken over de financiën. Wie betaalt wat? Hoe ga je om met de opvoeding van de kinderen? Wat doe je als de relatie eindigt, is er dan sprake van partneralimentatie en hoe vindt de verdeling van de pensioenen dan plaats? Je wilt daar eigenlijk allemaal niet aan denken, maar juist een samenlevingscontract, vastgelegd met de notaris, kan veel zorgen wegnemen. En geeft bovendien meer mogelijkheden zoals het voorbeeld van het kopen van een huis.
De kosten van een samenlevingscontract
De kosten van een samenlevingscontract verschillen per notaris. Iedere notaris hanteert zijn of haar eigen tarief. Bovendien hangt een en ander ook af van hoe het samenlevingscontract wordt vormgegeven. Een standaardcontract zal minder kosten dan een contract op maat. En eerst online een contract invullen en daarna naar de notaris brengt weer andere kosten met zich mee dan alles via het notariskantoor doen.