Wat is een samenlevingscontract?

Dat is een contract om op een zo helder en goed mogelijke manier de financiële en zakelijke kant van samenwonen op papier geregeld te hebben. Dat klinkt behoorlijk saai, maar is eigenlijk wel verstandig. Je kunt het zelf doen of laten doen. Hoe dan?

Je hebt het goed met elkaar, je hebt het leuk met elkaar. Je kunt je eigenlijk geen leven meer voorstellen zonder elkaar. Dan doe je dat ook niet en gaat samenwonen. Joepie, feestje!

Even een zakelijk onderonsje

Voordat we tot diep in de nacht doorfeesten, toch maar even een zakelijk onderonsje. Pssst… heb je je zaakjes samen wel goed geregeld? Dan bedoelen we niet de lekkere party-hapjes, maar de afspraken over het samenwonen zelf. Wie betaalt wat, en hoe ga je om met minder leuke gebeurtenissen als een overlijden of als je besluit niet langer te willen samenwonen?

Inderdaad, dat zijn geen leuke berichten als je gelukkig bent en met elkaar verder wilt, maar het is nu eenmaal belangrijk de juiste afspraken te maken en deze op papier te zetten. Trouwen hoeft niet, maar een samenlevingscontact is in alle gevallen best verstandig. Verplicht is het niet, maar je weet dan wel allebei waar je aan toe bent en dat geeft vooral rust en duidelijkheid. Je kunt zelf een contract opstellen of dat bij een notaris laten doen.

Je regelt in een samenlevingscontract onder meer de verdeling van de kosten van een woning. Of dat nu een huur- of een koopwoning is. In dat laatste geval is het ook van belang op wiens naam de woning komt te staan. Misschien op beider naam.

Hoe verdelen jullie de vaste lasten, de huishoudkosten, de aanschaf van meubels of de vaste lasten van de auto? Het is goed om hier afspraken over te maken om er altijd op terug te kunnen vallen. Soms kiezen mensen voor een gezamenlijke huishoudpot. Alles kan, als je het er beiden maar over eens bent.

Uit elkaar, het kan gebeuren…

… dat je de samenleving wilt ‘ontbinden’. Een naar woord voor uit elkaar gaan. En toch, het gebeurt. In dat geval komt dat samenlevingscontract weer uit de la en is het belangrijk dat dat nageleefd wordt. Tenzij je het allebei eens bent over nieuwe afspraken. Dan gaat het erom van wie de spullen ook alweer zijn of hoe je die wilt verdelen, wie er in de woning blijft en of er sprake is van partneralimentatie. Hoe het pensioen wordt verdeeld. Zijn er kinderen in het spel dan moeten daar vooral duidelijke afspraken over worden gemaakt. Over waar ze voortaan verblijven, wie hun levensonderhoud betaalt en ga zo maar door.

Regel het goed, voor minder leuke tijden

In het ergste geval, als een van beiden komt te overlijden, kunnen de eerdere afspraken uit het contract veel rust brengen. Hoef je als nabestaande immers niet direct over na te denken. Het is geregeld.

Is dat samenlevingscontract eerder via een notaris opgemaakt, dan heet dat een verblijvingsbeding. Dat gaat onder meer over de gezamenlijke inboedel en het huis. In zo’n beding is automatisch vastgelegd dat de spullen overgaan naar de nabestaande. Met of zonder een vergoeding voor eventuele erfgenamen.

Overigens; de spullen die niet van jullie samen zijn, komen in een erfenis terecht. Moeten die spullen ook naar de partner die overblijft, dan is het belangrijk dat in een testament vast te leggen.

Samenlevingscontract en testament in de aanbieding

Laten we vrolijk eindigen. Een samenlevingscontract biedt veel duidelijkheid en je weet waar je aan toe bent. Dan kan het feestje losgaan. Let wel even op de portemonnee, want als je een samenlevingscontract via een notaris laat vastleggen dan moet je rekenen op een bedrag tussen de 200 en 600 euro. Notaristarieven zijn immers vrij en wat je allemaal wilt laten vastleggen is ook van invloed op de kosten. Wie overigens ook een testament wil laten maken moet rekenen op een basistarief van een ruime 250 euro. Soms is het verstandig dat in één keer met het samenlevingscontract te laten doen, scheelt je geld. Sommige notariskantoren hebben daar gewoonweg aanbiedingen voor.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Sunset

Samenlevingscontract nodig?

Willen jullie een samenlevingscontract op laten stellen en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een samenlevingscontract?

Willen jullie graag meer weten over het op laten stellen van een samenlevingscontract? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Businessman Coffee

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.