Wie samen verder door het leven wil gaan, doet er goed aan hier officieel afspraken over vast te leggen of te laten leggen. Dat kan via onder andere een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Daar zitten nogal wat verschillen in.
Als je gaat samenwonen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. We hebben het dan niet over afspraken zoals wie er kookt of de auto wast, maar hoe je de financiële en juridische zaken regelt.
Is dat nodig? Eigenlijk wel. Als je bijvoorbeeld samen een huis wilt kopen zal er worden gevraagd om een notarieel vastgelegd contract, bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.
Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om een en ander vast te leggen. Je kunt het samen doen, maar ook samen met een notaris. Voor het kopen van een huis is dat laatste noodzakelijk. Je maakt afspraken over de verdeling van de kosten voor het huishouden, de huur of de hypotheek. Oftewel de verdeling van inkomsten en uitgaven. Je legt vast wat er gebeurt met de gezamenlijke inboedel en het huis als de relatie eventueel eindigt of als een van beiden komt te overlijden. Voor dat laatste wordt er veelal een verblijvingsbeding in het contract opgenomen. Het betekent dat alle gezamenlijke bezittingen overgaan op de langstlevende zodat eventuele familieleden van de overleden partner hier geen aanspraak op kunnen maken.
Het ondertekenen van een notarieel vastgelegd samenlevingscontract doe je samen bij de notaris. Je kunt zowel online als offline vantevoren een contract invullen en aanvullen. Daar zit een prijsverschil in, ook afhankelijk van de tarieven van de notaris en of je gebruik maakt van een standaardcontract of deze op maat laat opstellen.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is bijna gelijk aan een huwelijk. Het verschil zit ‘m in de eventuele beëindiging ervan. Een huwelijk beëindigen doe je via de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan worden ontbonden door een notaris of een advocaat.
Van een verblijvingsbeding is bij een geregistreerd partnerschap geen sprake, je bent automatisch elkaars erfgenaam. Je leeft ook automatisch samen in beperkte gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die tijdens het samenleven met een geregistreerd partnerschap zijn ontstaan, zijn van beiden. Behalve schenkingen of erfenissen, die zijn persoonlijk. Als je dat anders wenst dan moet je daarvoor naar de notaris.
In het algemeen komt het erop neer dat er bij een geregistreerd partnerschap veel automatisch geregeld is. Dat is comfortabel. Je kunt er echter voor kiezen om partnerschapsvoorwaarden op te stellen, als je afwijkt van de standaard afspraken. Een samenlevingscontract is echter weer flexibeler. Voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap zijn getuigen nodig, bij het ondertekenen van een samenlevingscontract niet. Bij het beëindigen van een relatie is dat bij een samenlevingscontract vrij eenvoudig, bij een partnerschap moet je er altijd voor naar een notaris.
Wat kost een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?
De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschillen per notaris. Wil je wijzigingen aan laten brengen in het standaardcontract dan brengt dat extra kosten met zicht mee. Een geregistreerd partnerschap kun je, net als een huwelijk, aanvragen bij de gemeente, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Iedere gemeente heeft een eigen tarief. Soms kan het gratis, soms kost het een paar honderd euro. Wil je partnerschapsvoorwaarden laten opnemen in het contract dan moet je daarvoor naar de notaris die daar een eigen tarief voor rekent. Je kunt je eigen getuigen kiezen, maar kies je voor twee getuigen via de gemeente, dan zijn daar kosten aan verbonden.
Nog even de belangrijkste verschillen op een rij
Samenlevingscontract kun je eigenhandig opstellen
Samenlevingscontract kun je laten opstellen bij de notaris
Je kunt gebruik maken van een standaardcontract of deze op maat laten maken
De kosten zijn afhankelijk van het tarief van de notaris
Voor een geregistreerd partnerschap moet je naar de ambtenaar van de burgerlijke stand
Er zijn twee getuigen nodig
Je kunt bij de notaris partnerschapsvoorwaarden op laten maken
De kosten zijn afhankelijk van wat de gemeente rekent en de kosten van de notaris