Als je besluit te gaan samenwonen is het verstandig afspraken te maken en deze op papier te zetten. Dat doe je door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Je kunt er ook voor kiezen een samenlevingscontract op te stellen.
Waar je in een samenlevingscontract afspraken over maakt, zetten we hier op een rij.
1
Het kan verstandig zijn een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen, dus een contract bij een notaris. Deze heb je namelijk nodig als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten voor een koophuis. Een hypotheekverstrekker zal ernaar vragen.
2
Samen maak je afspraken over de verdeling van de huishoudelijke kosten. Dat zijn onder andere de kosten van boodschappen, de auto, kleding en vakanties. Kies je ervoor om naar rato van het inkomen geld in een huishoudelijke pot te stoppen of ga je voor fifty fifty of nog anders?
3
Als het huis op beider naam staat, betaal je samen de hypotheek. Ook hier kun je een verdeling in maken.
4
Hoe en door wie worden de kosten voor het opvoeden en verzorgen van eventuele kinderen gedragen? En hoe gaat het verder met de kosten, verzorging en het wonen van de kinderen bij een eventuele relatiebreuk?
5
Wil je beiden het ouderlijk gezag over eventueel kinderen dan is dat met een samenlevingscontract niet automatisch geregeld. De moeder krijgt het ouderlijk gezag, de vader moet het kind erkennen en vervolgens moet je samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.
6
Wat gebeurt er met de verdeling van de spullen mocht de relatie eindigen? Houd je beiden wat je inbracht en verdeel je de rest of houd je bij wat er aangeschaft wordt met bonnen en onderteken je dat beiden?
7
Gaan de gezamenlijke spullen over op de langstlevende bij overlijden van een van beiden? Als je dat wenst is het belangrijk een verblijvingsbeding op te stellen. Doe je dat niet dan erft de familie de spullen van degene die overlijdt. Dat kan consequenties hebben voor de achterblijvende partner als het gaat om bijvoorbeeld de woning. Soms moet diegene dan het huis verlaten.