Als samenwonen, naar een andere stad verhuizen is

Als samenwonen, naar een andere stad verhuizen is

Natuurlijk wist je het al direct. Je woont niet bij elkaar om de hoek. Dus als het goed blijft gaan en je ooit wil samenwonen, zal een van jullie twee (of beiden) moeten verhuizen naar een andere stad. Maar dan is het zover… 

Soms is het direct duidelijk wie van de twee gaat verhuizen. Dat kan te maken hebben met werk, kinderen, een eigen woning of sociale belangen. Wie het ook is, voor beiden is het een grote stap. Uiteraard is de impact van de stap voor degene die verhuist naar een compleet andere omgeving het grootst maar ook bij de partner die in de eigen stad blijft, kan bijvoorbeeld het verantwoordelijkheidsgevoel erg gaan opspelen. 

Een nieuwe stad zijn natuurlijk ook nieuwe kansen! Sommige dromen er van, voor anderen is het een nachtmerrie. Er goed over nadenken en jezelf vragen stellen, kan helpen om uit te vinden of je er wel echt klaar voor bent. 

Groen gras

Het gras is echter altijd groener bij de buren en misschien ook wel in de stad van jouw partner. Pas dus op met halsoverkop verhuizen. Ben je alleen in het weekend bij je partner, zorg dan eerst dat je er ook eens een langere tijd bent. Want is die bruisende stad of dat idyllische dorp net zo mooi op maandag? Weet je zeker dat je je hier thuis kunt gaan voelen? Maak een lijstje wat je aantrekt in je nieuwe plaats en wat je minder fijn vindt. Zo krijg je een realistisch beeld. Praat ook over welke meubelstukken je mee wilt nemen en hoe jullie je gezamenlijke plekje gaan inrichten. 

Onbewuste meespelende feiten

Stel jezelf ook de vraag waarom je wilt verhuizen? Is het echt om samen te wonen of speelt er nog iets anders op de achtergrond. Vind je je werk misschien saai en komt het wel goed uit dat je nu een excuus hebt om ander werk te zoeken? Zit je vast in je dagelijkse sleur en lijkt er met een nieuwe plaats een spannend avontuur te wachten? Een verandering van decor kan op de korte termijn misschien aantrekkelijk zijn, maar de kans bestaat dat jij en dus jouw leven uiteindelijk helemaal niet zo veel verandert. Zelfs niet als je gaat samenwonen. Als je een van deze dingen herkent, denk dan nog eens goed na en maak het bespreekbaar met je partner. 

Op wie kan ik terugvallen in een nieuwe stad?

Voor de één is een onbekende stad zonder eigen vrienden een spannende uitdaging om nieuwe vrienden te maken. Anderen ervaren meer moeite om een sociaal leven weer opnieuw op te bouwen. Ook als je gaat samenwonen zijn de vrienden van je partner alleen niet genoeg.

Heb je in je nieuwe situatie alleen je partner of zijn er al meer mensen waarmee je een sociaal netwerk hebt opgebouwd. Wat kun je doen om nieuwe mensen te ontmoeten. Kun je je huidige werk houden of moet je op zoek naar een nieuwe baan. 

Financieel

Naast dat het ontzettend leuk is om te gaan samenwonen, brengt het verhuizen misschien ook kosten met zich mee. Blijf je je huidige baan houden, heb je misschien meer reiskosten. Ook even naar vrienden of familie kan ineen en kostbare zaak worden. Je kunt zeggen dat er nooit ‘een perfect moment’ zal komen om een dergelijke stap te zetten maar als je krap bij kas zit, is het wel verstandig goed naar de consequenties te kijken. Tegelijk kan het ook fijn zijn dat je in de nieuwe situatie de kosten kunt delen zodat je misschien wat meer geld overhoudt. Let er in die situatie wel op dat dit niet de hoofdreden van het samenwonen is. Bespreek ook andere financiële zaken met een notaris en laat afspraken goed vastleggen in een samenlevingscontract

Moet ik voor mijn partner naar een andere stad verhuizen?

Verhuizen naar een geliefde is een grote stap. De basisvraag is daarom: “Wil je het zelf?” Kijk ook eens naar het bredere plaatje. Als je je partner even wegdenkt en dan naar je nieuwe woonplaats kijk, wat zijn dan de dingen waar je blij van wordt op die nieuwe plek? Zijn er baankansen voor jou of kun je er een bedrijf opzetten? Kun je hobby’s oppakken waar je nu niet aan toekomt? Kortom stel dat je partner er niet is, is deze nieuwe plaats dan nog zo aantrekkelijk. Want hoeveel rozengeur het ook lijkt, bedenk dat je iemand niet gelukkig kunt maken als je zelf niet gelukkig bent. En om gelukkig te zijn, moet je jezelf goed voelen in je omgeving. 

Nog steeds overtuigd?

Dan gaat je nieuwe stad je waarschijnlijk verborgen kansen bieden waar je op het eerste gezicht niet aan zou denken. Daarnaast verdiept je relatie sowieso als je samen met je partner een nieuwe uitdaging aangaat.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.