Alternatieve samenlevingsvormen

Hoe we met elkaar samenleven is altijd aan verandering onderhevig. Onder invloed van de torenhoge prijzen op de huizenmarkt en het gebrek aan woningen voor starters is er de laatste jaren ook weer een kentering te zien in de manier waarop we samenwonen. Dat heeft ook te maken met het feit dat jongeren steeds langer studeren en dus ook later aan het werk gaan. Maar welke samenlevingsvormen zien we nou tegenwoordig?

De meest voorkomende samenlevingsvormen

Nog steeds verreweg de meest voorkomende samenlevingsvormen zijn het huwelijk (huwelijkspartners die samenwonen, met of zonder kinderen) een stel met samenlevingscontract of zonder contract, of een geregistreerd partnerschap. Toch zie je steeds vaker variaties op deze vormen ontstaan.

Woongroepen

In de jaren zestig en zeventig waren schoten de communes als paddenstoelen uit de grond. Jonge hippies wilden zo snel mogelijk los komen van hun ouders en gingen massaal in woongroepen met elkaar wonen, vaak met kinderen erbij. In die enigszins losbandige tijd was dat in veel gevallen geen groot succes. Tegenwoordig zie je de commune of woongroep juist weer steeds vaker terugkomen. Groepen mensen of gezinnen, vaak met dezelfde denkbeelden en leefwijze, leven met elkaar samen, delen gemeenschappelijke ruimtes en steunen elkaar. Dit kunnen woongroepen zijn met voornamelijk jonge mensen maar ook communes met meerdere gezinnen. In dat laatste geval komt het vaak voor dat men probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, en groen te leven. Een andere vorm die steeds vaker te zien is, zijn de tiny house communities, waarbij er op een aangewezen plek allemaal tiny houses geplaatst of gebouwd worden, en waar het idee is dat mensen dus wel hun eigen plek hebben maar toch samenleven.

Samenleven met familie

‘It takes a village’, wordt er wel gezegd over het opvoeden van een kind. In onze huidige maatschappij waarbij beide ouders vaak moeten werken en de huizen onbetaalbaar zijn is het niet zo verwonderlijk dat jonge gezinnen er steeds vaker voor kiezen om samen te gaan wonen met de (schoon) ouders. Ook de overheid die verwacht dat mensen gebruik maken van hun eigen vangnet wanneer er iets gebeurd speelt deze ontwikkeling in de hand. Ouderen zijn veel vaker van hun kinderen afhankelijk voor zorg. Door samen te gaan wonen kunnen opa en oma helpen bij het zorgen voor de kleinkinderen en kunnen de kinderen op hun beurt weer hun ouders bijstaan als de tijd komt dat dit nodig is. Vroeger was het, vooral op de boerenbedrijven heel normaal dat gezinnen bij elkaar bleven wonen, en elkaar hielpen. En ook in andere culturen zie je nog vaak meerdere families in een huis. Zou Nederland ook langzaam meer die kant op gaan?

Exen

Dat het leven niet altijd loopt zoals je het wilt is precies de reden waarom het opstellen van een samenlevingscontract een goed idee is. Maar dat een relatie eindigt betekent tegenwoordig lang niet altijd dat het samenleven ook ophoudt. Door de krapte op de woningmarkt is een nieuwe woning namelijk niet zomaar gevonden. In sommige gevallen is dat heel ellendig, maar andere mensen maken er dan maar het beste van. Bijvoorbeeld door als huisgenoten samen te blijven wonen of van één huis, twee huizen te maken. 

Wat je manier van samenleven ook is, het is altijd verstandig om goed op papier te zetten wat je met elkaar afspreekt en wat er gebeurt op het moment dat je het samenleven weer wilt opheffen. Meer weten over het samenlevingscontract? Lees dan hier verder.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.