De mooiste, de liefste

In vele sprookjes vieren zowel de liefde als het uiterlijk een rol. En rechtvaardigheid zegeviert. Er is een boze stiefmoeder die het niet kan hebben dat haar stiefdochter de mooiste is. Zo wordt Doornroosje tijdens haar geboortefeest vervloekt, Sneeuwwitje wordt verondersteld te zijn doodgeschoten en Assepoester mag niet mee naar het feest waarop de prins zijn toekomstige bruid zal uitkiezen. De dames zijn allemaal de mooiste van allemaal en zijn het slachtoffer van jaloezie. Deze sprookjes eindigen met de prins die precies op het goede moment komt om zijn toekomstige bruid te kussen of het glazen muiltje aan haar voet te schuiven. Eindelijk gerechtigheid! En ze leefden nog lang en gelukkig. Of er in die tijd ook 30% van de relaties mislukten, dat vertellen de sprookjes niet.

Hoe bedoel je stigmatiserend

Als kind kijk je op naar je ouders en grootouders. Zij hebben je altijd voorgehouden hoe het hoort en verwachten hetzelfde van jou. Tot je op de leeftijd komt dat je zelf wel bepaalt wat goed voor je is. Het huwelijk ontstond in de 18e eeuw en werd vaak door de ouders geregisseerd. Zij wilden het familiebezit en de -tradities in ere houden. Rijke ouders zagen hun dochter niet graag met een arme boerenknecht thuiskomen. Liefde kwam op het tweede plan.

We kunnen ons dat niet meer voorstellen, want tegenwoordig kiezen we zelf onze partner uit en dat is ook niet per definitie meer een partner van hetzelfde geslacht. Gelukkig is de vrije partnerkeuze in opmars gekomen en dat geldt inmiddels ook voor het homohuwelijk.

Vrije keuze is een betere voedingsbodem voor liefde en romantiek.

Ook de manier waarop we onze partner tegenkomen is nogal veranderd. Vroeger had je het eigen dorp of de stad in de buurt, maar tegenwoordig ligt de hele wereld binnen handbereik. Niet alleen doordat we veel meer reizen, buitenlandse stages of banen hebben. Ook het gebruik van social media en online gamen vergroten onze leefwereld. En niet te vergeten online dating

Steeds meer mensen zoeken hun partner via datingsites, voor elke doelgroep is er wel een passende datingsite te vinden. En het is best veilig, eerst rondkijken, dan een voorzichtige chat en als het lijkt te klikken wordt er een eerste date afgesproken. Spannend!

Hoe samen?

Lange tijd was het huwelijk de geëigende manier om je als man en vrouw formeel aan elkaar te verbinden. Voor het huwelijk mocht je niet samenwonen en seks was verboden.

Behalve voor het huwelijk kun je kiezen voor het samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract kun je door een notaris laten opstellen of zelf formuleren. Zorg er alleen voor dat alle voorwaarden er goed in staan en dat het contract door beide partners correct is ondertekend. Ga je een geregistreerd partnerschap aan, dan zet je je handtekening bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar regel je de voorwaarden verder met de notaris. En het feestje? Dat kan natuurlijk evengoed gevierd worden.

Plan B nodig?

Je denkt bij samengaan niet direct aan het doemscenario. Helaas is het soms beter om de relatie te beëindigen, dan weet je dat een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden mogelijk is en dat je in alle emotie niet ook nog eens zakelijke beslissingen hoeft te nemen.

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.