Doen of toch maar niet, wat zijn de voor- en nadelen van een samenlevingscontract? 

Je hebt al een tijdje verkering en je bent toe aan de volgende stap in je relatie: je gaat samenwonen. Hartstikke leuk, maar de wet regelt niets voor mensen die samenwonen. Wanneer je afspraken met elkaar vast wil leggen kan je een samenlevingscontract opstellen. Dit kent voor- en nadelen. Vandaar dat er soms twijfels zijn. 

Wat is een samenlevingscontract? 

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin je afspraken maakt die te maken hebben met de zakelijke kant van het samenwonen. Je regelt in een samenlevingscontract onder meer de verdeling van de kosten van een woning. Of dat nu een huur- of een koopwoning is. Hoe verdelen jullie de vaste lasten, de huishoudkosten, de aanschaf van meubels of de vaste lasten van de auto? Het is goed om hier afspraken over te maken om er altijd op terug te kunnen vallen. 

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract? 

Wanneer je een samenlevingscontract afsluit kan je altijd later nog kiezen voor trouwen of een geregistreerd partnerschap. Wat zijn nog meer voordelen? 

  1. Je wordt elkaars fiscale partner

Wanneer je een samenlevingscontract aangaat ziet de belastingdienst jullie als fiscale partners. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld maar een keer inkomensbelastingaangifte te doen en profiteer je van verschillende fiscale regelingen. 

  1. Je hebt recht op partnerpensioen

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar mocht jouw partner komen te overlijden dan heb je recht op zijn of haar pensioen.

  1. Afspraken over geld zijn duidelijk 

Geld is vaak een reden voor onenigheid. Door duidelijke afspraken te maken voorkom je een hoop ellende. Je kan afspraken maken over de verdeling van de kosten van het huishouden en ook over hoe bezittingen verdeeld worden mocht de relatie mislopen. 

  1. Je hebt recht op het huis en de inboedel bij overlijden

Heb je samen een koophuis? Dan kan je afspraken maken dat het huis en de inboedel bij overlijden naar de langstlevende gaan. Heb je dit niet geregeld dan erft je familie alles en je partner niks. 

  1. Je hoeft geen erfbelasting te betalen 

Wanneer de belastingdienst jullie niet als partners ziet kan dat nadeel opleveren wanneer een van jullie komt te overlijden. Over het geld wat je partner nalaat moet je erfbelasting betalen. Ben je volgens de Belastingdienst geen partner van elkaar? Dan mag je geen gebruik maken van de partnervrijstelling. 

  1. Je hebt een rechter nodig wanneer je uit elkaar gaat

Wanneer je de relatie beëindigd heb je geen rechter nodig voor een echtscheidingsprocedure. 

Nadelen van een samenlevingscontract  

Een samenlevingscontract heeft nadelen. Hieronder een aantal: 

 

  1. Je hebt een testament nodig wanneer je kinderen krijgt   

Krijg je later in je relatie kinderen dan heb je een aan een samenlevingscontract niet voldoende. Je moet dan een testament laten maken om elkaar te beschermen. Daarin kan je onder andere regelen wie jullie kinderen opvoedt wanneer jullie allebei mochten te komen overlijden. 

  1. Fiscale nadelen 

Wanneer je elkaars toeslagpartner wordt kan dit nadelig werken. Je hebt misschien geen recht meer op zorgtoeslag. Wijzigingen moet je overigens zelf doorgeven aan de Belastingdienst. 

  1. Vader heeft geen automatisch gezag over kind

Gefeliciteerd, er is een baby op komst! Met een samenlevingscontract heeft de vader echter geen automatisch gezag. Je moet als vader het kind erkennen en gezag aanvragen bij de rechtbank. 

  1. Geen automatische erfgenamen

Bij een samenlevingscontract ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. In een testament kan je regelen wie al je persoonlijke bezittingen krijgt mocht je komen te overlijden. 

Doen of niet dat samenlevingscontract? 

Er zijn heel wat voordelen aan een samenlevingscontract, een van de grootste is dat je elkaars fiscale partner wordt. Ook kan je duidelijke afspraken maken waar je je aan moet houden. Er zijn nadelen. Zo wordt je niet automatisch elkaars erfgenaam en de vader moet gezag aanvragen wanneer er een kindje wordt verwacht. 

Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen. Zeker wanneer je een koophuis hebt is het verstandig om dingen vast te leggen. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.