Doornroosje online

De overgrote meerderheid vindt elkaar nog altijd via een ontmoeting, waarbij de vonk live overslaat. Het schoolvriendinnetje van vroeger, het speelkameraadje in de buurt, de studiegenoot, iemand die je tegenkomt in de stad of op de sportclub. Het kan allemaal, hoewel de wereld er in deze tijd van het Coronavirus heel anders uitziet. De datingsites, voorheen al zeer populair, zullen alleen maar meer worden bezocht door mensen die op zoek zijn naar een partner. En eigenlijk voelt het heel spannend, maar ook veilig. Het is een soort van zien zonder gezien te worden, als je dat (nog) niet wilt.

Vooral ouderen en mensen na een scheiding kiezen ervoor om het digitale levenspad te verkennen. Maar ook onder jongeren is online dating booming, er bestaan tegenwoordig al werkwoorden als ‘tinderen’.

De vonk, en dan…

De klik en de vonk gaan vanzelf, maar de volgende stap heb je in eigen hand. Als je de ware hebt gevonden en plannen gaat maken om samen te gaan wonen popt er ook een serieus duiveltje op. Het stemmetje dat zegt dat je ook moet denken aan de zakelijke aspecten van het samenzijn. Ga je trouwen, of kies je voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Er zijn verschillen, dus het is aan te bevelen om alle voor- en nadelen zorgvuldig op een rijtje te zetten voordat je een keuze maakt. Met vaak twee carrières, dure woonwensen en soms kinderen uit voorgaande relaties is het onontbeerlijk om afspraken vast te leggen in een overeenkomst die bij je situatie past. Een evenredige verdeling van de lusten en lasten en afspraken voor de toekomst, dé stevige basis onder je relatie waarmee je je op elk moment ontzorgd kunt voelen.

Trouwen is voor velen nog altijd de meest romantische maar ook duurste optie. De trouwdag met alles erop en eraan waarop je samen het stralend middelpunt bent, wie heeft daar nooit van gedroomd. Maar tegenwoordig kiest men vaker voor een meer zakelijke overeenkomst, al dan niet met feest, maar dan op het moment van hun keuze, niet per se verbonden aan de ‘grote dag’ zelf.

Qua kosten voor een samenlevingscontract moet je denken aan een bedrag tussen de € 150 en € 750 euro en dit hangt af van de notaris en de uitgebreidheid van het contract. Een zelf opgesteld contract is – mits door beide partners ondertekend – ook rechtsgeldig, maar bedenk dan dat je gemakkelijk iets belangrijks over het hoofd kan zien.

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen tussen de € 500 en € 1.700. Met de registratie is alles bijna hetzelfde geregeld als bij een huwelijk, maar dan zonder boterbriefje, zonder het formele ja-woord. Welke keuze je ook maakt, verdiep je in de mogelijkheden en ga welbewust voor de optie die het beste bij jouw situatie past.

Relatie ontbinden

Als je een relatie met elkaar begint, denk je er niet aan dat het ook fout kan gaan. Toch kan er een situatie ontstaan waarin het beter is om uit elkaar te gaan. Goed om dan te weten dat een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden mogelijk is. De kosten ontbinding liggen tussen € 249 en € 549 en is afhankelijk van wat je zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden aan de professional. Einde van het sprookje, maar een geruststellende gedachte dat alles goed geregeld is, ook voor als het misgaat.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.