Na scheiden komt geen lijden, maar een nieuw leven. Zo mooi kan het gaan. Een nieuwe liefde doet zijn intrede en voor je het weet is er sprake van samenwonen. Met de kinderen uit eerdere huwelijken. Dat vraagt nogal wat flexibiliteit van iedereen. Hoe ga je daar mee om?
Een samengesteld gezin. Het is schering en inslag. Volgens een Amerikaans onderzoek is na een jaar de helft van de gescheiden mannen en vrouwen weer serieus in een relatie verwikkeld. In Nederland staat er drie tot vijf jaar voor.
Dat dat nogal eens voor schommelingen in zo’n fusiegezin zorgt, zal niemand vreemd vinden. Een voorbeeld: een biologische ouder wil de kinderen niet nog meer aandoen want die scheiding hebben ze al achter de rug, dus stelt deze zich mild op. De stiefouder vindt vervolgens dat er niet voldoende opvoedkundig wordt opgetreden. Onenigheid tussen nieuwe partners en ouder en kind doen zich voor. Wat een chaos.
Regels in de omgang met elkaar
Scheiden en opnieuw een gezin vormen met een andere partner vraagt veel aanpassingsvermogen van iedereen. Geef iedereen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen is meestal het advies van deskundigen en trek vooral stiefkinderen of eigen kinderen niet voor. Creëer gezamenlijk de regels en wees daar helder in. Ook in dit geval is duidelijk communiceren het geheim van een het vormen van een veilige omgeving.
In de meeste gevallen kunnen duidelijke afspraken soelaas bieden. Denk aan de volgende regels: de biologische ouder beslist over zijn of haar eigen kinderen. Dan is dat maar duidelijk. Onenigheid? Overleg met je partner, niet met of via de kinderen. En maak niet je partner eindverantwoordelijk, kom samen tot regels en zorg dat je er beiden achter staat. Communiceer dat uiteindelijk zelf met je biologische kind(eren).
Maak afspraken in een samenlevingscontract
Daarnaast is het belangrijk om zaken fiscaal en juridisch op papier te laten zetten. Met een samenlevingscontract wordt daar een flinke stap in gezet. Dat is zeker zo belangrijk als er samen een huis wordt gekocht. Wie brengt wat in en hoe wordt dat bij eventueel verkoop verdeeld? Hoe zit het met de erfenis voor eigen en/of stiefkinderen als een van beiden komt te overlijden? Over al dit soort zaken kunnen afspraken worden gemaakt die voor duidelijkheid en vooral rust kunnen zorgen en daarmee voor een stevig fundament onder het nieuwe gezin.