Een samenlevingscontract: vanaf nu dezelfde ANWB jas? Welnee!

Eindelijk, elke dag samen wakker worden. Samenwonen is fijn, maar soms ook beklemmend. Want moet er niet iets op papier worden geregeld? Het is niet verplicht, maar als je het niet doet kan dat gevolgen hebben. Het is in ieder geval de moeite waard om er eens goed over na te denken. 

Een samenlevingscontract is geen motie van wantrouwen. Het is een van de meest laagdrempelige manieren om het een en ander vast te leggen. Het is juist fijn om de zaken goed geregeld te hebben. Je kan afspraken maken over wie de huur of de hypotheek betaalt, de kosten voor verzekeringen, auto, boodschappen, kleding enzovoort. Verdeel je dat naar inkomen of doe je het toch anders? Kies je voor een gezamenlijke bankrekening of hou je ook nog allebei je eigen bankrekening? Dat wordt vaak gedaan als beide partijen werken. Maak afspraken over wat het beste bij jullie situatie past. 

Samen naar de notaris 

Voor het opstellen van een officieel samenlevingscontract ga je naar de notaris. Daar leg je ook vast wat er gebeurt met de gezamenlijke inboedel en het huis als de relatie eventueel eindigt of als een van beiden komt te overlijden. Voor dat laatste wordt er meestal een verblijvingsbeding in het contract opgenomen. Dat betekent dat alle gezamenlijke bezittingen overgaan op de langstlevende zodat eventuele familieleden van de over overleden partner hier geen aanspraak op kunnen maken. 

Zijn er kinderen in het spel dan kan je over zowel de opvoeding van de kinderen als de financiën daaromtrent samen afspraken maken. Ook kan je alvast afspraken maken over de opvoeding van de kinderen als de relatie onverwacht eindigt. Voor welke omgangsregeling kies je? Hoe ga je afspraken maken over de opvoeding? Kinderalimentatie is voor minderjarige kinderen wettelijk geregeld. Partneralimentatie niet. Het zijn geen leuke onderwerpen, maar het kan je de nodige rust geven als je weet dat dit soort zaken goed geregeld zijn. 

Wat kost een samenlevingscontract? 

Het ondertekenen van een notarieel vastgelegd samenlevingscontract doe je samen bij de notaris. Zo’n contract kan je zowel online als offline van te voren invullen en aanvullen. Je kan het uitbreiden op je persoonlijke situatie, dan heb je een samenlevingscontract op maat. Dat kost iets meer dan een standaardcontract. De kosten van een samenlevingscontract variëren nogal, want iedere notaris heeft zijn eigen tarief. Vraag van te voren bij de notaris wat de kosten zijn. Hou er rekening mee dat het al snel een paar honderd euro kost. 

Blijf gewoon jezelf 

Nadat je een samenlevingscontract hebt afgesloten hoef je echt niet te veranderen in een ANWB stel. Je kent ze vast wel: dezelfde jas, afritsbroek en gympen. Uiteraard in een kleur die matching is. Nee, hou gewoon de eer aan jezelf. Zodra je partner je in precies dezelfde windjack wil hijsen moet je jezelf de vraag stellen of het met je relatie nog wel helemaal goed zit. 

Maar wie weet heb je daar helemaal geen problemen mee, want uit onderzoek blijkt dat stellen in de loop der jaren steeds meer op elkaar gaan lijken. Doe wat bij je past, net zoals dat samenlevingscontract. Sommige mensen vinden het goed genoeg om afspraken op papier te maken, anderen leggen het liever vast bij de notaris. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.