Een samenlevingscontractfeestje vieren

Het is een geweldig scrabble woord; samenlevingscontractfeestje. Het wordt dan ook wel liefdesfeest of wij-gaan-niet-trouwenfeest genoemd. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen niet gaan trouwen, en ook geen geregistreerd partnerschap aangaan, maar wel willen vieren dat ze gelukkig bij elkaar zijn. En wie kan ze dat nou kwalijk nemen! De liefde verdient toch ook gewoon een knalfuif, ook zonder ja-woord. 

Waarom mensen voor een liefdesfeest kiezen

Dat mensen liever kiezen voor een samenlevingscontract en daarna een feestje geven om de liefde te vieren is eigenlijk helemaal niet zo gek. Een huwelijksfeest, hoewel dat natuurlijk ook redelijk vrij in te vullen is, kan behoorlijk wat centen kosten. Vooral als je alles erop en eraan wilt; ringen, een bruidstaart, een trouwlocatie, trouwfoto’s, een trouwauto, bruidsjurk en pak voor de bruidegom, een ceremoniemeester. Noem het maar op. Met een financieel onzekere toekomst is voor veel mensen zo’n uitgave geen optie. Ook is het kopen van een huis voor veel mensen niet weggelegd vanwege de krapte op de huizenmarkt en de torenhoge prijzen. Een reden minder om je zakelijk gezien aan elkaar te verbinden. Besluit je je samenlevingscontract te bekronen met een feestje dan doe je dat toch vaak iets minder uitgebreid en klassiek. Ook zijn er veel mensen die weinig waarde hechten aan zo’n officiële ceremonie en dat papiertje. Als je kijkt naar het aantal echtscheidingen valt daar immers ook wel wat voor te zeggen. Als jong meisje droom je ook niet van dat papiertje, maar wel van die prins op het witte paard en een mooie jurk. Bij een liefdesfeest heb je beide gewoon ook. Daarnaast is het ook niet meer echt noodzakelijk om te trouwen. Waar je vroeger vaak in verband met geloof niet mocht gaan samenwonen zonder te trouwen, kun je nu gewoon samen een leven starten wanneer je dat wilt. 

Hoe vier je een liefdesfeest? 

Het korte antwoord is; helemaal zoals jij dat wilt! Het mooie van een liefdesfeest is dat je helemaal vrij bent om het zelf in te vullen. Als je alles wilt doen zoals je het zou doen op een bruiloft, minus het ja-woord, dan kan dat. Maar je kunt er ook voor kiezen om het totaal anders te doen. Bijvoorbeeld met een mini festival met muziek en tentjes voor de gasten, of een boottocht met vrienden en familie. Je kunt het zo bijzonder of laagdrempelig maken als je maar wilt. Een liefdesfeest kan ter ere van een samenlevingscontract zijn, maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook gewoon vieren dat je van elkaar houdt, of een geregistreerd partnerschap bezegelen. Ook wanneer je al een keer een huwelijksfeest hebt gevierd en nu een tweede liefde hebt kan een liefdesfeest een goede manier zijn om toch opnieuw de liefde te vieren. 

Onofficieel, maar toch met symboliek

Wanneer je kiest voor een feest om de liefde te vieren geef je elkaar geen ja-woord en beloof je elkaar ook geen trouw. De standaard zinnen die uitgesproken worden bij een bruiloft blijven achterwege. Toch kun je ook zelf heel goed jullie liefde en wens om samen oud te worden benadrukken met symboliek en woorden. Het mooie is juist dat je dit helemaal zelf mag invullen. Kies je bijvoorbeeld voor een serenade die je aan je partner brengt, of schrijf je een mooi gedicht dat je voordraagt op het feest, laten jullie jezelf vereeuwigen in een kunstwerk of spreken jullie naar elkaar uit wat je zo mooi vindt aan elkaar; het kan allemaal en is stiekem misschien nog wel veel leuker dan een bruiloft.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.