En dan besef je ineens dat je liever samen wil zijn

En dan besef je ineens dat je liever samen wil zijn

Je hebt al een tijd een relatie en eigenlijk gaat alles prima. Jij hebt jouw eigen plekje en in het weekend ben je bij elkaar. Toegegeven, het is soms wel een gesleep met spullen en als je nieuwe haarlak koopt, koop je maar gelijk dubbel om te voorkomen dat je volgende week weer in de winkel staat. Maar je houdt van je vrijheid en verder gaat ook prima zo. Tot dat…

Of het nu een werkreis is, je partner  ziek is of je door andere omstandigheden even niet bij elkaar kunt zijn, ineens verandert er iets. Ineens wil je niet meer wachten tot het vrijdag is, wil je niet de telefoon pakken om te weten of alles wel goed is en wil zeker niet alleen op de bank zitten of erger nog alleen gaan slapen. 

Maar ook als je bij elkaar bent, kan er soms ineens iets gebeuren waardoor je beseft dat het leven eigenlijk maar heel kort is. En dat je eigenlijk veel liever dan van je vrijheid van elkaar wilt genieten. Mooi nieuws als je daar beide zo over denkt. Maar dan…  

Regelen en keuzes maken

Ineens is er dan veel om over na te denken en bijna nog meer om te regelen. Waar ga je wonen, welke spullen neem je wel of niet mee. Je hebt bijna alles dubbel en wat kies je dan. Maar spullen en je woonplek zijn niet het enige onderwerp van gesprek. Bekijk voor je naar de notaris gaat voor een samenlevingscontract al eens wat voor jou wel of niet goed voelt. Met name geldzaken kunnen een lastig onderwerp blijken als je er niet op tijd over praat. 

Geldzaken

Niet het makkelijkste onderwerp dus maar wel heel belangrijk. Bespreek welke inkomsten je beide hebt en wees daarbij open en eerlijk. Niet alleen over wat je hebt maar ook welke schulden je misschien hebt. Zet alles in een overzicht zodat je weet waar je aan toe bent. 

Als je weet wat er is en wat er binnenkomt heb je een mooi begin. De volgende stap is kijken welke kosten en uitgaven je hebt. Je kunt dit op papier doen of online. Zo krijg je een goede inzage in jullie uitgavenpatroon en weet je ook precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. 

Wie betaald wat

Was het vroeger zo dat je na een poos verkering ging trouwen en alles gezamenlijk werd, is dat tegenwoordig iets anders geregeld. Maar niet alleen bij trouwen ook bij samenwonen moet er een keuze gemaakt worden in hoe je de kosten gaat verdelen. En er zijn heel wat kosten. Denk maar aan de huur of hypotheek, de boodschappen, het lidmaatschap van een sportclub, nieuwe planten in de tuin, op stap gaan of een vakantie. Sommige van deze uitgaven zul je op een of andere manier willen verdelen. Het is het eenvoudigst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Een veel gekozen oplossing als een huishouden maar één inkomen heeft. Toch kiezen de meeste stellen die net gaan samenwonen niet voor deze manier. Meestal betalen ze ieder een deel.

Verschil in uitgaven

Er zijn meerdere soorten uitgeven. Als eerste je vaste lasten (o.a. huur en verzekeringen), daarnaast heb je huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen) en als derde de reserveringsuitgaven (om te sparen voor meubels, apparatuur of de vakantie). 

Welke uitgave je wil verdelen hangt ervan af of het een persoonlijke of gezamenlijk uitgave is. Persoonlijke uitgaven betaalt u meestal zelf. De huur, boodschappen en meubilair zijn gezamenlijke kosten. Hierover kun je het beste vooraf afspraken maken. Om je gezamenlijke kosten te betalen is het meest praktisch om een (nieuwe) gezamenlijke rekening te openen waarop je beiden het afgesproken bedrag stort. De kosten verdelen kan op de volgende manieren:

Welke verdelingen kun je kiezen

Er zijn verschillende manier om je vast lasten te delen. Welke je kiest is niet alleen afhankelijk van je voorkeur maar ook van de beide inkomens. 

Naar verhouding van inkomen

De kans is groot dat je niet beide dezelfde inkomsten hebt. Een goede manier om je verdeling te maken is naar verhouding van de beide inkomens. Stel dat jij 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner 2/5 deel. Jij betaalt dan 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en je partner 2/5 deel.

Hetzelfde bedrag overhouden

Een andere manier is om beide inkomens bij elkaar op te tellen en het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven ervan af te trekken. Het bedrag dat overblijft deel je door twee. Dit is het zogenaamde ‘vrij te besteden budget’.  Als je nu naar het inkomen van de minstverdienende partner kijkt, haal je van het totaal het vrij te besteden budgetdeel af. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven. De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Ieder de helft

De gezamenlijke kosten door 2 delen is eigenlijk alleen aan te raden als de partner met het laagste inkomen dan nog voldoende geld overhoudt voor de persoonlijke uitgaven.

Een vaste bijdrage

Wanneer je partner bij jou intrekt, kun je afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt; een soort van kostgeld dus. Als je een eigen huis of inwonende kinderen hebt, of wanneer één van u hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is, kan dit een goede oplossing zijn. 

Leg afspraken vast in een samenlevingsovereenkomst 

Wat je ook kiest, het is verstandig om afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract 

Zo leg je vast wie wat betaalt. Daarnaast kun je eventueel ook opnemen welke bezittingen en schulden jullie hadden op het moment van samenwonen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.