Ben je het heen en weer reizen zat en breng je meer tijd door bij de ander dan in je eigen huis? Dan is het tijd om officieel te gaan samenwonen. Trek je in bij je vriend of vriendin of ga je samen op zoek naar een huurhuis of koopwoning? Wat doe je met spullen die dubbel zijn? Wanneer je samen gaat wonen is er nogal wat te regelen. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je zoal op moet letten voordat je bij elkaar intrekt.
Maak afspraken over het huishouden
Wanneer je een huishouden gaat delen is het een goed idee om hier afspraken over te maken. Wanneer je gewend bent om allebei je eigen huishouden en financiën te runnen is het nu de kunst om dit samen te voegen. Verdeel vaste lasten zoals de huur/hypotheek, energie, internet, verzekeringen en boodschappen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door ieder de helft te betalen, te kijken naar de verhouding van jullie inkomen of jullie houden aan het eind van de maand allebei evenveel geld over op je privérekening. De een legt dan iets meer in dan de ander.
Open een gezamenlijke rekening
Het is mogelijk om allebei je privérekening te houden en vanuit daaruit alle kosten te betalen, maar een gezamenlijke rekening is een stuk makkelijker en overzichtelijker. Jullie kunnen dan vanuit jullie privérekening beide geld inleggen en gezamenlijk de kosten betalen. Het is eveneens mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Die rekening kan je gebruiken om te sparen voor vakanties of eventuele verbouwingen. Allebei hebben jullie toegang tot de rekeningen.
Maak je relatie officieel
Het is verstandig om jullie relatie officieel vast te leggen. Dat geeft rust in je hoofd. Je weet wat er moet gebeuren als er sprake is van een relatiebreuk of als iemand van jullie komt te overlijden. Daarbij is het voordeel dat je door de instanties als koppel wordt gezien. Dat gebeurt niet als je alleen gaat samenwonen, je hebt daarvoor een contract nodig.
Ben je nog niet toe aan trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan is een samenlevingscontract via de notaris iets voor jou. Hierin kan je onder andere vastleggen hoe de verdeling is van kosten, welke spullen van wie zijn en wat jullie afspraken zijn als jullie uit elkaar gaan.
Fiscaal partnerschap
Wanneer je gaat samenwonen kan dat invloed hebben op de belasting die je ieder betaalt. Je wordt fiscaal partner van elkaar als je officieel gaat samenwonen. Dat heeft als voordeel dat je zelf kan kiezen wie van de twee de hypotheekrente van het inkomen aftrekt. Daarnaast zijn er nog meer voordelen. Het loont om je in dit onderwerp te verdiepen. Geef wijzingen overigens op tijd door aan de Belastingdienst om optimaal te profiteren.
Controleer de verzekeringen
Kijk eens naar welke verzekeringen jullie apart van elkaar hebben. Dubbel verzekerd zijn, betekent dubbel premie betalen. De meeste verzekeringen kan je gezamenlijk afsluiten en dat kan nogal wat schelen in de kosten. Denk aan de inboedelverzekering, opstalverzekering, reisverzekering, rechtsbijstandsverzekering, enzovoort. Let wel op de dekking van de verzekeringen die moet voldoende zijn voor de nieuwe situatie.