Help, hij is zo leuk! 

Zomaar, een ontmoeting met een heel bijzonder mens…. Het overkomt best veel mensen maar voor jouzelf is het heel speciaal. De vlinders kriebelen door je buik en de glimlach is niet van je gezicht af te krijgen. Je bent hopeloos verliefd. De openingszin is niet belangrijk, want de ‘klik’ heeft zijn werk al lang gedaan. Een beschuitje eten met deze man schuift moeiteloos naar de eerste plek op je bucket list. 

Het overkwam ook Johan, hij ontmoette Pieter in 1985, een tijd dat men nog met een scheef oog keek naar relaties tussen twee mannen. Voor henzelf was er echter geen enkele twijfel, ze kwamen beiden vol overtuiging uit voor hun homoseksualiteit. Nadat ze elkaar wat beter hadden leren kennen waren ze er zeker van: ze wilden samen verder. Ze vonden een mooie etage in een grachtenpand in Amsterdam, dat was thuiskomen, the place to be, ook voor stellen van gelijk geslacht. 

In die tijd was er nog geen homohuwelijk mogelijk en het geregistreerd partnerschap was alleen toegankelijk voor hetero stellen, dus hebben ze bij de notaris een samenlevingscontract laten opstellen. Zo was alles goed geregeld, ook voor later.

Vertrouwen is niet genoeg

Hoewel iedereen vol vertrouwen aan een relatie begint, is het goed om een aantal zaken goed met elkaar af te spreken, om teleurstellingen te voorkomen. Johan en Pieter waren zich er goed van bewust, hoewel ze op het moment van het aangaan van het contract nog volledig op de roze wolk zaten. Ze wilden allebei dat wanneer de een zou overlijden, de ander verzorgd zou achterblijven. Aan uit elkaar gaan dachten ze niet, maar ook daarvoor zijn clausules toegevoegd.

In 1998 kwam het geregistreerd partnerschap, ook voor homostellen en het homohuwelijk werd mogelijk vanaf 2001. Johan en Pieter hebben nog wel overwogen om hun relatie die formele status te geven. ‘Maar Johan heeft mij nooit gevraagd’, aldus Pieter.

De kosten op een rij

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de € 150 en € 750, variërend van basiscontract tot een uitgebreider contract. Verder zijn de kosten per notaris verschillend. Het is ook mogelijk om zelf een contract op te stellen, maar dan loop je het risico om iets belangrijks over het hoofd te zien. Johan en Pieter hebben het zekere voor het onzekere genomen en zijn naar een gerenommeerd advocatenkantoor gegaan.

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen hoger, omdat er een ambtenaar van de burgerlijke staan bij betrokken moet zijn en gemiddeld twee bezoeken aan de notaris. Qua kosten moet je denken aan een bedrag tussen de € 500 en € 1.700. 

Voor beide vormen is het aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welke constructie het beste bij je past en waar alle belangrijke zaken op maat in geregeld kunnen worden.

Tegenslag

Als de relatie onverhoopt niet wordt wat je ervan hebt verwacht, is het goed om te weten dat een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden mogelijk is. Dit kost tussen € 249 en € 549, afhankelijk van hoeveel je zelf regelt en wat je laat doen door professionals.

Johan en Pieter kunnen zich er niets bij voorstellen, maar hebben hun zaken goed geregeld en met liefde.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.