Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om een financiële en juridische basis onder je relatie te leggen. Je kunt ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. En dan is er nog de mogelijkheid om te trouwen. Waar kiezen jullie voor?
Er trouwen weer heel wat stellen. Dat heeft onder meer te maken met de coronatijd waarin heel veel bruiloften moesten worden uitgesteld. Er is momenteel een inhaalslag gaande. De ene trouwceremonie volgt de andere op. Dat wil echter niet zeggen dat ook jij ervoor moet gaan. Er zijn meer mogelijkheden om je relatie zowel financieel als juridisch vast te leggen. Trouwen kan altijd nog, moet je maar denken.
Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om een en ander vast te leggen. Dat kun je in principe samen opstellen, ondertekenen en bewaren. De mogelijkheid tot het kopen van een huis vraagt er echter om dit contract bij een notaris vast te leggen. Op die manier ben je letterlijk in het bezit van een notarieel vastgelegd contract waar een hypotheekverstrekker naar zal vragen als je samen een huis wilt kopen.
Geregistreerd partnerschap
Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een geregistreerd partnerschap. Eigenlijk verschilt deze contractvorm nauwelijks van een huwelijk. Als je echter besluit de relatie te beëindigen hoef je daar niet voor naar de rechter, wat bij een huwelijk wel het geval is. Tenzij er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, dan moet het weer wel.
In alle gevallen maak je afspraken over de verdeling van de kosten, zoals die van het huishouden, verzekeringen, de huur of de hypotheek en ga zo maar door. Je regelt alle mogelijke juridische en financiële zaken in zo’n contract. Bij een samenlevingscontract is een verblijvingsbeding een goede toevoeging zodat de gezamenlijke spullen overgaan op de langstlevende als er sprake is van het overlijden van een van beide partners. Bij een geregistreerd partnerschap is dit automatisch geregeld. Datzelfde geldt voor het ouderlijk gezag bij een geregistreerd partnerschap. Bij een samenlevingscontract moet de vader dat ouderschap aanvragen, nadat hij het kind heeft erkend. Wie trouwt weet dat al deze zaken automatisch geregeld zijn.
Trouwen kan altijd nog
Weet even dat je met een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap altijd nog kunt besluiten om te gaan trouwen, andersom kan dat niet. Alles begint dus bij een samenlevingscontract. Een stap verder en je spreekt over een geregistreerd partnerschap en nog een stap verder hebben we het over trouwen. Aan jullie de keuze!