Toch weer verliefd en niets liever willen dan samen door het leven. Ook als je ouder dan vijftig of zestig jaar bent. Natuurlijk kan dat. Het is echter wel belangrijk de financiële en juridische zaken goed te organiseren. Daarvoor hoef je niet weer te trouwen, maar hoe regel je het dan?
Op oudere leeftijd weer samen gaan wonen nadat je een tijd alleen bent geweest? Je bent niet de enige. Het aantal scheidingen onder vijftigplussers is groot, en dat biedt mogelijkheden voor nieuwe relaties.
Deze stellen gaan veelvuldig ofwel samenwonen of gaan een latrelatie aan in plaats van trouwen. Juridisch en financieel is er nog altijd een flink verschil tussen samenwonen met een contract of trouwen.
Regel het zoals je wilt, maar zie niets over het hoofd
Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap is er veel automatische geregeld. Het eigenaarschap van een koopwoning, de verdeling van bezit, de verantwoordelijkheid voor kinderen. Bij een samenlevingscontract is het belangrijk daar onderling goede afspraken over te maken in een contract. Het voordeel is dat je het zo kunt regelen zoals je beiden wilt, het nadeel is dat je gauw iets over het hoofd ziet.
Daarom is het verstandig dit bij een notaris te doen zodat hij of zij je op alle punten wijst die goed geregeld zouden moeten. Niet alleen voor de samenlevingsvorm zelf, maar ook (en meestal ‘vooral’) voor als het misgaat. Bij uit elkaar gaan of overlijden. Wat gebeurt er dan met het huis en de erfenis bijvoorbeeld.
Zorg voor rechten, bijvoorbeeld op het koophuis
Voor samenwonenden geldt dat het opgebouwde pensioen bij overlijden van een van beiden, niet automatisch wordt uitgekeerd aan de achtergebleven partner. Laat dat daarom goed op papier zetten. Laat je in alle gevallen goed informeren over het pensioen als je weer gaat samenwonen. Partners hebben een eerdere relatie achter de rug en dat heeft consequenties voor de verdeling van het pensioen met die eerdere partner. Hoe gaat dat nu?
Ook kan de partner door het samenlevingscontract en met een testament (neem dat direct mee) aantonen dat hij of zij recht heeft op een deel van het koophuis. In het geval van een huurhuis is het verstandig om de verhuurder na twee jaar te hebben samengewoond, te vragen de partner officieel als medehuurder te erkennen.
Zeker als er kinderen zijn moeten wensen en afspraken in een contract en een testament opgenomen worden. Veel mensen regelen niets voor het geval zij mochten komen te overlijden, terwijl de achterblijvende partner soms over onvoldoende financiën beschikt om zelfstandig verder te leven. Reden om de zaken goed vast te leggen dus.