Het moderne sprookje

Vroeger waren het prinsen op witte paarden, tegenwoordig regelen we alles zelf. We zijn zelfstandig en weten precies wat we wel en niet willen. Toch ontmoeten mensen elkaar niet alleen meer op school, op het werk, bij de sportvereniging, de dansschool of tijdens een avondje uit. Het online daten speelt een belangrijke rol, het is een veilige manier van aftasten, foto’s bekijken, chatten en als het ‘gezellig’ is spreek je een keertje af. De statistieken zeggen genoeg. Van de stellen die in de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim 13% elkaar online gevonden. Vooral ouderen en gescheiden mensen zoeken hun heil via internet.

Verliefd, maar dan

Als de verliefdheid langzaam overgaat in het maken van concrete plannen voor de volgende fase is het tijd om ook de zakelijke aspecten onder de loep te nemen. Het is belangrijk om je zaakjes goed te regelen. Vooral in de tijd van tweeverdieners, gezamenlijk ouderschap en soms ook een zakelijk ‘samen’ is het verstandig om afspraken vast te leggen. Het is niet het eerste waar je aan denkt, de liefde te combineren met het zakelijke, vertrouwen versus de zaken goed gedocumenteerd hebben lijkt een tegenstijdigheid. Maar dit maakt wel deel uit van een stevige basis onder je relatie en is om teleurstelling te voorkomen. Je weet precies waar je aan toe bent, zeker ook als het met de relatie toch een andere kant opgaat dan vooraf verwacht en deze moet worden beëindigd. 

Samenwonen markeren

Trouwen is nog altijd de duurste optie, maar ook aan het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap zijn kosten verbonden. En of je er iets feestelijks van wilt maken, dat kan in alle gevallen, precies zoals jullie dat zelf willen. 

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de 150 en 750 euro en zijn afhankelijk van de notaris die het contract voor je opstelt. Verder is er een verschil tussen een basiscontract en een uitgebreider exemplaar. Je kunt ook zelf een contract opstellen en dat is – mits door beide partners ondertekend – ook rechtsgeldig, maar kijk goed of alle voor jullie beiden belangrijke punten daarin zijn benoemd. Het zou zuur zijn dat bij overlijden van de ene partner de erfenis naar diens familie gaat en de ander berooid achterblijft…  

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen wel wat hoger, tussen de € 500 en € 1.700. Het laten registreren van je relatie is inclusief de bemoeienis van een ambtenaar van de burgerlijke stand en er zijn twee bezoeken aan de notaris ingecalculeerd. Dat laaste is overigens niet verplicht maar is wel aan te raden. Voor beide vormen is het aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welke constructie het beste bij je past en waar alle belangrijke zaken op maat in geregeld kunnen worden.

Einde relatie

Je wilt er niets van horen als je pas begint, maar het kan toch onderweg fout gaan. Dan is het goed om te weten dat een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden mogelijk is. Dit kost tussen € 249 en € 549 en is afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je wilt uitbesteden aan de notaris. Allemaal geen pretje, maar wel fijn om geen zorgen te hebben over een eerlijke verdeling.

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.