Voor de wet zijn het huwelijk en een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk, maar toch zijn er wel verschillen tussen de twee. Zo is bij trouwen het uitspreken van het jawoord verplicht en kun je een huwelijk alleen ontbinden bij de rechtbank en wordt een geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend. Ook wat het ceremoniële deel betreft is een geregistreerd partnerschap vaak iets anders.
De procedure bij een geregistreerd partnerschap
Voordat er een ceremonie kan plaatsvinden moet je eerst de juiste procedures doorlopen. Het blijft immers wel Nederland! Je moet namelijk eerst bij de gemeente waar je woont aangeven dat je een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan, net als bij ondertrouw. Vaak kan dit heel eenvoudig met een digitaal formulier en moet dit minimaal twee weken of een maand van tevoren. Het is misschien goed om te weten dat je wel een aantal vakjes moet kunnen afvinken voor je een geregistreerd partnerschap aangaat. Jullie moet beiden de achttien jaar gepasseerd zijn en niet al met een ander getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Een geregistreerd partnerschap aangaan met een familielid kan ook niet. En als jij of je partner onder curatele staan is er eerst toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
De ceremonie bij een geregistreerd partnerschap
Hoe jullie ceremonie eruit ziet bij een geregistreerd partnerschap hangt er helemaal van af wat jullie wensen zijn en wat de gemeente waar je wilt gaan trouwen voor ceremonies aanbiedt. Doorgaans heb je de keuze uit een aantal verschillende mogelijkheden.
Een ceremonie zoals bij een huwelijk/trouwerij
Wil je dat je geregistreerd partnerschap qua ceremonie hetzelfde is als een huwelijksceremonie dan kan dat. Voor de ceremonie kun je dan vaak kiezen uit de trouwzaal in het gemeentehuis of een locatie die je zelf mooi vindt. Dat kan zelfs je eigen achtertuin zijn. Je kunt alles helemaal naar eigen wens invullen in overleg met de trouwambtenaar en de ceremonie zo uitgebreid maken als je wilt. Uiteraard mag je tijdens de voltrekking ook het jawoord uitspreken en geloften voor elkaar schrijven. Het jawoord is niet verplicht bij een geregistreerd partnerschap, maar mag natuurlijk wel.
Een eenvoudige ceremonie bij geregistreerd partnerschap
Je kunt er vaak ook voor kiezen om de ceremonie eenvoudig en ingetogen te houden. Hierbij wordt het partnerschap voltrokken door een medewerker van de Burgerlijke Stand en is de ceremonie vaak kort en sober. Er wordt geen toespraak gehouden, al mag je vaak wel kort iets tegen elkaar zeggen, en de ceremonie duurt ergens tussen de tien minuten en een kwartier. Bij zo’n bescheiden ceremonie mogen vaak wel wat gasten aanwezig zijn (meestal 10 personen). Uiteraard zijn de kosten bij een eenvoudige ceremonie ook een stuk lager dan bij een complete ceremonie.
Gratis ceremonie geregistreerd partnerschap
Bij de meeste gemeentes kun je ook voor een gratis voltrekking van het geregistreerd partnerschap kiezen. Hierbij sta je vaak binnen een half uurtje weer buiten het stadhuis. Ook hierbij wordt de ceremonie geleid door een medewerker van de Burgerlijke Stand. Het verschil is dat bij een gratis voltrekking alleen de verplichte 2-4 getuigen aanwezig mogen zijn.
Trouwboekje of partnerschapsboekje
Net als bij een huwelijk kun je ook bij een geregistreerd partnerschap aangeven of je een partnerschapsboekje wilt ontvangen wanneer de ceremonie voltrokken is. In dit vaak mooi vormgegeven boekje staan jullie gegevens en kun je eventueel op een later moment de gegevens van kinderen toevoegen. Je bent niet verplicht om een partnerschapsboekje af te nemen, want hier betaal je uiteraard wel wat voor. Maar als je dit een mooi aandenken vindt kun je daarvoor kiezen.
Trouwjurk of niet?
De meeste mensen kiezen ervoor om bij een geregistreerd partnerschap een mooie jurk en een net pak te dragen. Maar er zijn ook mensen die gewoon in hun spijkerbroek en op sneakers tekenen voor een partnerschap. Sommige mensen willen alles net als bij een trouwerij en kiezen dan ook voor een trouwjurk en trouwpak.
Twijfel je nog tussen een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of een huwelijk? Lees dan hier nog even verder!