Hoeveel bescherming geeft de wet

Natuurlijk kan het jou niet overkomen. Toch zou je raar opkijken als je weet hoeveel mensen dit denken waarbij er dan toch iets mis gaat. En dat geldt ook in relaties. Je bent hevig verlief, en ook al heb jij geen roze bril, helemaal helder kijken en denken doe je misschien niet. Daarom is het goed dat de wet je in bepaalde gevallen sowieso beschermt. 

Dat onze samenleving veranderd is, is wel duidelijk. Was vroeger samenwonen taboe, is dat nu de normaalste zaak. Zo ook om weer een relatie te starten als je eerdere relatie misgelopen is. En dat is fijn. Maar tegelijk kleven er ook wel wat risico’s aan vast. En zorgen en problemen zijn nu net dingen waar je  Tegelijk ook twee dingen waarvoor je je partner wil beschermen. Toch kun je dit niet helemaal voorkomen. Wel kun je het tot een minimum beperken. 

Wetswijziging

Om een ieder in diverse situaties te bescherming is er een wijziging geweest in de wet. Deze wijziging zorgt ervoor dat iedereen die getrouwd is na 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen is getrouwd. Voorheen trouwde je altijd in volledige gemeenschap van goederen, tenzij je dit zelf anders geregeld had door huwelijkse voorwaarden. Door deze verandering worden inwoners van Nederland dus direct beschermt voor huwelijken die gesloten worden om geld. 

Wat betekent het concreet:

  • Vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, is van u samen.
  • Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven privé-eigendom en vallen niet in de gezamenlijke boedel.
  • Schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit, of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen.

Wat niet verandert is, is dat beide partners volgens de nieuwe wet nog steeds aansprakelijk zijn voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners niets van deze schulden afweet. 

Dit betekent dat:

  • Een onderneming is gemeenschappelijk als u deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start.
  • Bij scheiding krijgen u en uw partner beiden 50% van alle bezittingen en schulden die ontvangen of gemaakt zijn na het huwelijk en daardoor in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

Genoeg redenen dus om toch even naar de voor- en nadelen te kijken. Zeker als een van beide een eigen bedrijf heeft of wil starten. Door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten maken, kun je laten vastleggen dat de ander niet privé aansprakelijk is bij schulden in het bedrijf. Huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Dit register is openbaar. Overigens geldt anders om ook dat als je toch in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen je dit kan regelen via de notaris. 

Ga je trouwen dan is het belangrijk dat u met uw partner goede afspraken maakt en vastlegt welke bezittingen van wie zijn voor het huwelijk. Ook als je alsnog besluit niet voor een huwelijk te kiezen maar voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap  is het verstandig om vooraf je notaris te vragen naar de voor en nadelen. Kijk daarbij ook direct naar wat je op wil nemen voor als je het in de situatie komt dat het samenlevingscontract ontbinden nodig is.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.