Het woord ‘hokken’ hoor je nog maar zelden. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw stond het voor: ongehuwd samenwonen.
Als je ongetrouwd samenwoonde, heette dat een tijd lang: hokken. Mensen waren verliefd, regelden woonruimte en gingen ervoor. Geen vuiltje aan de lucht, maar toch had hokken vaak een negatieve klank. Ouders vonden het meestal maar niets, die zagen liever dat er werd gekozen voor de traditionele manier van samenleven door meteen te trouwen.
Veel jonge mensen vonden (en vinden) trouwen maar ouderwets en moesten er niet aan denken direct juridisch verbonden en gebonden te zijn. Het waren de jaren zeventig en de seksuele revolutie vierde hoogtij. Liever los dan vast, zullen we maar zeggen.
Een samenlevingscontract bood een alternatief
Veel stellen trouwden uiteindelijk toch omdat er geen tussenvorm mogelijk was. Dat kwam er wel toen het samenlevingscontract in de jaren tachtig populair werd. Nu konden er toch een aantal zaken juridisch en financieel worden geregeld, zonder dat er een trouwakte aan te pas hoefde te komen. Een ja-woord was niet nodig.
Je kon ervoor kiezen om zelf een aantal afspraken op papier te zetten. Kind kon de was doen. Toch leek het beter om bij de notaris een samenlevingscontract op te stellen. Dat is vandaag de dag nog zo. Een standaardcontract is zo geregeld. Een contract op maat, met eigen wensen en afspraken eraan toegevoegd, is ook een optie. Het voordeel: koop je samen een huis dan wordt er naar zo’n contract gevraagd. Een notarieel vastgelegd samenlevingscontract is dan minimaal wat je nodig hebt. Een geregistreerd partnerschap is ook een mogelijkheid.
Met verblijvingsbeding geen testament nodig
In het geval van een samenlevingscontract is het meteen aan te raden een verblijvingsbeding eraan toe te voegen. Daarmee is geregeld dat gemeenschappelijke bezittingen bij overlijden van een partner naar de ander gaan. Er is dan niet per se een testament nodig.
Voorts regel je samen de verdeling van kosten, kies je voor eigen of gezamenlijke bankrekeningen, maak je afspraken over de kosten en het opvoeden van kinderen. Ook maak je afspraken over de verdeling van bezittingen als je na enige tijd toch besluit uit elkaar te gaan.
De kosten van een samenlevingscontract
De kosten voor een samenlevingscontract zijn nul als je het samen regelt. Ga je ervoor naar een notaris dan is het afhankelijk van of je kiest voor een standaardcontract of een contract op maat, en de tarieven van de betreffende notaris. Laat je daar goed over informeren of vraag een offerte aan.