Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om tot een overeenkomst te komen als je samen verder door het leven wilt en ook samen in een huis gaat wonen. Kwestie van enkele afspraken op papier zetten. Maar welke afspraken zijn dat, waarover moeten deze gaan en kun je dat zelf doen of moet er een notaris aan te pas komen?
1
Je kunt een samenlevingscontract samen opstellen op een A4’tje, maar verstandiger is het om dat samen met een notaris te doen. Daarmee is het contract notarieel vastgelegd en dat heb je nodig als je bijvoorbeeld samen een huis wilt kopen.
2
Je maakt onder meer afspraken over het verdelen van de kosten als je samen gaat wonen. Zo maak je bijvoorbeeld een huishoudelijke pot waar ieder naar rato van inkomen een bedrag in stopt. Je kunt ook afspreken de kosten te delen en beiden de helft op een gezamenlijke huishoudelijke rekening te storten. Maak er in ieder geval heldere afspraken over en zet ze op papier. Dan is het betalen van onder andere de huur of hypotheek, boodschappen, auto, verzekeringen en vakanties geregeld.
Je kunt ervoor kiezen om dat wat van jou is op het moment dat je gaat samenwonen, niet te delen. Een bedrag op een spaarrekening bijvoorbeeld, een eigen auto of een erfenis. Mocht er dan iets misgaan in de relatie dan blijft dat van diegene. Bij overlijden hebben dan de erfgenamen hier recht op en niet de achterblijvende partner. Wil je dat anders geregeld en wil je dat alles wat jij bezit over gaat op de langstlevende dan moet je bij het samenlevingscontract een verblijvingsbeding afsluiten.
3
Je kunt organiseren dat spullen die je aanschaft tijdens het samenwonen niet automatisch van beiden zijn. Of het een wel en het ander niet. Het is dan wel van belang dat je dit vastlegt. Maak een lijst, houd het bij. En onderteken deze samen.
4
Denk na over hoe je het pensioen geregeld wilt hebben, want nu er sprake is van een notarieel samenlevingscontract is het mogelijk om je partner aan te melden voor partnerpensioen. Laat je daar over informeren.
5
Het is bij een koopwoning mogelijk om elkaars leven te verzekeren middels een levensverzekering. Dat is dan gekoppeld aan de hypotheek. De premie moet van ieders eigen rekening worden betaald. Bij overlijden wordt de uitkering dan niet belast.
6
Is er sprake van een huurhuis en is daar een van beiden al woonachtig dan kun je de huurovereenkomst op beider naam gaan zetten als de ander erbij in komt wonen. Bij een nieuw huurhuis doe ga je samen het huurcontract aan.