Jouw partner heeft een eenmanszaak, ben je samen aansprakelijk bij een faillissement?

Jouw partner heeft een eenmanszaak, ben je samen aansprakelijk bij een faillissement?

Een eenmanszaak starten is een fluitje van een cent. Als je samenwoont met een samenlevingscontract moet je afspraken maken daarmee om wordt gegaan. Als het goed gaat is er geen vuiltje aan de lucht, als het misgaat zit je als snel ook privé en dus beiden met de gebakken peren.

Een eenmanszaak is de meest populaire manier om een bedrijf te starten. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is genoeg. Mocht na enige tijd blijken dat de zaken niet lopen zoals je had verwacht, dan ben je als ondernemer met een eenmanszaak daar zelf verantwoordelijk voor.

Als er schulden zijn dus ook. Een onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen wordt er niet gemaakt. Om eventuele schulden weg te nemen kan er dan sprake zijn van een gedwongen verkoop van een huis, auto of andere roerende goederen. Er kan zelfs beslag worden gelegd op bankrekeningen.

Bij een faillissement hebben schuldeisers vrij spel

Dit geeft wel aan dat wie een relatie aangaat en een eenmanszaak heeft of de partner heeft een zaak, het belangrijk is daar van tevoren heldere afspraken over te maken. Een eenmanszaak is geen rechtspersoonlijkheid en er daardoor hebben bij een faillissement schuldeisers vrij spel.

Veel partners besluiten bij samenwonen om een huis op twee namen te zetten, en de hypotheek dus ook. Je bent dan allebei hoofdelijk schuldenaar tegenover de bank voor de hypothecaire geldlening. In deze situatie betekent dat bij onverhoopt faillissement schuldeisers aanspraak kunnen maken op het huis. Daarmee loopt de partner het risico gedwongen te zijn mee te moeten werken aan de verkoop ervan.

Wat wordt er onder ‘inkomen’ verstaan?

Een ander aspect is jullie gezamenlijke inkomen. Bij een samenlevingscontract regel je de verdeling van de kosten. Vaak naar rato van inkomen of fifty fifty. Voor beiden is het belangrijk te weten wat met de term ‘inkomen’ wordt bedoeld: wordt de winst van de onderneming als inkomen gezien of slechts een gedeelte daarvan? Als het eenmansbedrijf failliet gaat kunnen schuldeisers, als er geen heldere samenlevingsovereenkomst is waarin is omschreven wat er doorgaat voor ‘inkomen’, voor jou privé voor problemen zorgen. Een goede definitie van het begrip inkomen in de samenlevingsovereenkomst is daarom enorm belangrijk.

Zet je spullen op beider naam of juist niet?

Door te gaan samenwonen en niet te trouwen ontstaat geen gemeenschap van goederen. Wel is er de mogelijkheid om spullen die worden aangeschaft op beider naam te zetten of juist niet. Daar moet je goed over nadenken als een van beiden een onderneming heeft. Het komt erop neer dat bij een samenlevingscontract je bij ieder (privé)handelen moet afwegen of het mogelijke risico daarbij alleen door jou als ondernemer, alleen door je partner of door beiden gedragen moet worden.

Welk alternatieven zijn er als het gaat om samenwonen?

Bij een huwelijk zonder voorwaarden en een geregistreerd partnerschap zijn jij en je partner samen verantwoordelijk voor de schulden. Bij een huwelijk kun je huwelijkse voorwaarden opstellen en bij een geregistreerd partnerschap heet dat partnerschapsvoorwaarden, zodat bepaalde bezittingen aan de partner die geen ondernemer is, toebehoren zodat schuldeisers daar niet aan kunnen komen. Dit gebeurt vaak met een huis bijvoorbeeld.

Met het opstellen van een verblijvingsbeding bij een samenlevingscontract kunnen er afspraken worden gemaakt over eventuele schulden die op de gezamenlijke goederen betrekking hebben.

Welk alternatief is er als ondernemer?

Om ellende te voorkomen kan het advies luiden om juist voor de constructie van een besloten vennootschap te kiezen en een bv op te richten. Een bv heeft een afgesloten vermogen. Gaat de onderneming om welke reden dan ook failliet, dan kunnen schuldeisers je niet persoonlijk aanspreken omdat er geen sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid. De schulden die zakelijk zijn gemaakt staan los van het privévermogen. Hier zijn enkele uitzonderingen op, als je bijvoorbeeld bij de start van het bedrijf geld leent van de bank. De bank kan eisen dat je ook privé voor een deel garant staat. Laat je hier goed over informeren.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.