Wie droomde er vroeger als kind niet van, trouwen met de man of vrouw van je dromen, wonen in een mooi zonnig huis en een paar prachtige kinderen spelend in de dito tuin. Het geluk lacht je toe….
Vroeger en nu
Het huwelijk is ontstaan In de Middeleeuwen en was een meestal door de ouders geregisseerde relatie. Gunstig voor de familie en – niet onbelangrijk – gunstig voor het behoud van het familiebezit. Een rijke herenboer zag zijn dochter niet graag trouwen met de stalknecht. Zo waren er in die tijd veel verstandshuwelijken. Vrije partnerkeuze kwam pas in de loop van de 18e eeuw aan bod.
Lange tijd is trouwen nog dé optie geweest om je aan elkaar te binden en om het stichten van een gezin mogelijk te maken. Na het sluiten van het huwelijk was het geoorloofd om de tot dan toe verboden vruchten te plukken…
De laatste decennia wordt dat alles in een ander daglicht geplaatst en misschien wel omdat we met zijn allen minder geloven in de romantische liefde. Een op de drie huwelijken strandt en daar zijn in de helft van de gevallen minderjarige kinderen bij betrokken. Misschien willen we de kat uit de boom kijken en eerst kijken of het bootje wel blijft drijven voordat we er definitief instappen. Met vaak twee carrières, kinderen, een druk huishouden en tot je nek in de financiële verplichtingen, je moet van goeden huize komen om daar doorheen te laveren.
Tegenwoordig zie je sowieso dat jongeren zich later binden, maar ook vaak dat er getrouwd wordt als bekroning van de relatie nadat deze een aantal jaren succesvol is gebleken. Daar komt bij dat het huwelijk vaak een ultiem gezinsfeest is waar ook de kinderen deel van uitmaken. Een romantische uiting van het gezinsideaal.
Verstand wint terrein
Relaties hebben hun oorsprong in de liefde, maar als de verliefdheid plaats maakt voor houden van groeit het gevoel van altijd samen willen zijn. Maar bij samenwonen komt ook het verstand om de hoek kijken. En dat zegt dat het goed is om een aantal afspraken over een gezamenlijke toekomst vast te leggen. Behalve trouwen kan men kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, het eerste is een eenvoudige basis, die op maat kan worden gemaakt met alle aspecten voor beide partijen en eventuele kinderen. Het tweede is een huwelijk zonder formeel ja-woord en zonder boterbriefje.
Manon en Youri hebben elkaar leren kennen tijdens een sportieve vakantie en hebben elkaar daarna veelvuldig ontmoet. Al vrij snel wisten ze dat ze samen verder wilden. Zij wilden niet meteen trouwen, maar waren zich ervan bewust dat ze wel een aantal dingen moesten regelen. Ze hebben in eerste instantie gekozen voor een geregistreerd partnerschap en gaan wonen in een kinderrijke buurt en hopen daar hun eigen kinderen over niet al te lange tijd ook te zien rondhuppelen. En wellicht zetten ze het geregistreerd partnerschap later alsnog om naar een huwelijk, dat ze dan graag als compleet gezin willen vieren.
Onvoorzien
Hoewel men vol vertrouwen in een relatie stapt, kan er een onverwachte wending optreden. Als de relatie over is, is het mogelijk om het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden. Geen happy end, maar wel eerlijk geregeld voor alle partijen.