Na een scheiding toch weer met nieuwe partner samenwonen?

Na een scheiding toch weer met nieuwe partner samenwonen?

De groep van vijftigers gaat vaker scheiden dan ooit. Kinderen zijn het huis uit en ze kiezen voor de vrijheid. Ook veel vijftigers starten een nieuwe relatie.

Eén op de drie koppels die gaat scheiden is boven de vijftig jaar. Twintig jaar geleden was dat nog één op de zes. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert zelfs dat het aantal echtscheidingen onder deze doelgroep, de zogenoemde babyboomers, bijna twee keer zo hoog is als in de jaren negentig.

Schrijfster en ervaringsdeskundige Bea De Rouck legt het in haar boek ‘Uit elkaar. Een relatiebreuk na vijftig jaar’ als volgt uit: “Als je jong bent, heb je heel wat gezamenlijke projecten: de kinderen, een huis dat je moet afbetalen … Precies die gezamenlijke projecten motiveren je om in je relatie te investeren, zelfs al is ze misschien niet helemaal ideaal. Maar op een bepaald moment kan die motivatie wegvallen. De kinderen zijn het huis uit, het huis is afbetaald. En al die kleine dingen die je vroeger wel bereid was een plaats te geven, die je vroeger wel accepteerde, komen plots veel meer op de voorgrond. Je wordt veel meer geconfronteerd met ‘de naakte man’ of ‘de naakte vrouw’ waarmee je samenleeft en dan komen mensen soms tot het besluit dat ze niet langer hun leven willen delen met die partner.’

Veel vijftigers wonen alleen

Het gevolg is dat een groot deel van deze doelgroep alleen woont. Toch gebeurt het dat deze mensen na enige tijd een nieuwe partner treffen. In sommige gevallen besluiten beiden dan toch te gaan samenwonen, maar onder andere condities dan in hun eerdere huwelijk. Trouwen is sowieso niet het eerste waar ze aan denken, een geregistreerd partnerschap ligt hier te dichtbij. Dan blijft het samenlevingscontract over als basis onder deze relatie.

In zo’n contract kunnen afspraken op maat worden gemaakt over de verdeling van de kosten voor wonen, huishouden en bijvoorbeeld de auto of vakanties met de camper. Een samenlevingscontract kan in principe samen worden opgesteld. Aangeraden wordt om dat toch via een notaris te doen omdat dat zwaarder weegt richting instanties.

Samenlevingscontract vastleggen via notaris

Een notarieel vastgelegd samenlevingscontract is bijvoorbeeld noodzakelijk voor een pensioenfonds of een hypotheekverstrekker. In sommige gevallen wordt er immers voor gekozen om samen een woning te kopen.

Uit een recente studie ‘Scheiding in Vlaanderen’, een echtscheidingsbarometer die redelijk gelijk opgaat met de situatie in Nederland, blijkt dat er een nieuwe trend te bespeuren is. Juist op hoge leeftijd blijken mensen nu vaker en makkelijker een nieuwe relatie aan te gaan.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.