In een samenlevingscontract leg je aantal zaken vast die de basis vormen onder je relatie. Het gaat om financiële en juridische afspraken.
Als een verliefdheid wegebt en houden van een feit is, willen partners elkaar niet meer uit het oog verliezen. In een bevestiging van die liefde is samenwonen meestal de eerste stap. En dat is best een grote. Twee huishoudens worden samengevoegd als beiden al op zichzelf woonden. Is dat niet het geval dan is het samenwonen misschien nog wel extra spannend, want het is de eerste keer dat iemand op zichzelf gaat wonen, samen met iemand anders. Het zijn mijlpalen in het leven.
Zo’n mijlpaal gaat gepaard met veel belangrijke zaken zoals het huren of kopen van een huis. Het verdelen van kosten. Het organiseren van verzekeringen. Er komt van alles bij kijken. Eén ding is uiterst belangrijk: het leggen van een juridische en financiële basis onder de relatie.
Contract kan veel ellende voorkomen
Het zetten van een handtekening onder een contract schrikt veel mensen in beginsel af, maar het kan veel zaken helder maken en bovendien veel ellende voorkomen, mocht er in de relatie iets misgaan. Dat laatste betreft onder andere het stoppen van de relatie of wanneer een van beide partners overlijdt. Geen leuke zaken, maar het is belangrijk afspraken vooraf vastgelegd te hebben zodat je in een emotionele periode daar niet over na hoeft te denken.
Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om zo’n contract af te sluiten. Het maakt duidelijk hoe je de financiën samen regelt. Met andere woorden; wie betaalt wat. Het gaat ook over welke spullen van wie zijn. Dat lijkt kinderachtig, maar als het misgaat is het ineens wel aan de orde. Daarom leg je dat vast. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer er kinderen komen de moeder automatisch het ouderlijk gezag krijgt, maar de vader niet. Die moet het kind erkennen en via de rechtbank het gezag aanvragen. Belangrijk om te weten!
Samenlevingscontract bij kopen van een huis
Kortom; verdiep je even in dat samenlevingscontract. Je kunt kiezen voor een standaardcontract, maar deze ook op maat laten aanpassen door de notaris. Als hij of zij zijn handtekening eronder zet, samen met die van jullie als partners, dan is het rechtsgeldig. Dat is belangrijk bij onder andere het kopen van een huis. Dan zal ernaar gevraagd worden. Wil je een ander contract dan kom je bij een geregistreerd partnerschap uit. Je kunt beide vergelijken en afwegen wat voor jullie de beste manier is om de liefde te bezegelen.