Roze wolk

Het is de diep gekoesterde wens van de meeste mensen, een droomprins of -prinses tegenkomen en dan samen op weg naar een gelukkige toekomst. De roze wolk bestaat uit twee knappe mensen, voor altijd en eeuwig in geluk en gezondheid bij elkaar. Als je samen begint denk je aan een mooi huis, een fijn gezin, vrienden en familie om je heen, goede banen. Kortom, alleen positieve warme gevoelens, die zich slecht lijken te combineren met harde zakelijke afspraken. Toch is het wel verstandig om een goede basis te leggen onder je relatie en goede afspraken met elkaar te maken voor later, ook voor als het met de relatie niet loopt zoals je verwacht.

Jordy en Marloes hebben elkaar ‘ontmoet’ via een datingsite. Na twee weken chatten hebben zij met elkaar afgesproken en de klik was er meteen. Aangezien Jordy in Amsterdam woonde en Marloes in Breda, hebben zij vrij snel besloten om samen een huis te kopen in Nieuwegein, zodat het voor beiden mogelijk was om hun baan te behouden. Met de plannen voor de aankoop van het huis kwam de vraag al snel aan de orde: kiezen we voor een samenlevingscontract of voor geregistreerd partnerschap? Zij hebben informatie ingewonnen op de website van de Rijksoverheid en gekozen voor een geregistreerd partnerschap. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij een kinderwens hebben en zij bij deze keuze beiden automatisch ouderlijk gezag hebben. Bij een samenlevingscontract is dat ingewikkelder, dan moet de vader het kind eerst erkennen en kunnen zij daarna het gezamenlijk gezag laten registreren.

Liefde kost geld

Waar vroeger trouwen de enige optie was, is het tegenwoordig heel vanzelfsprekend om te kiezen voor een samenlevingscontract of voor geregistreerd partnerschap. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar trouwen blijft het duurst.

De kosten voor een samenlevingscontract schommelen tussen de € 150 en € 750, waarbij je de keuze hebt tussen een basiscontract en een uitgebreider contract. Verder zijn de kosten per notaris verschillend. Het is ook mogelijk om zelf een contract op te stellen, maar dan loop je het risico om iets belangrijks over het hoofd te zien.

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen hoger dan die voor het samenlevingscontract, zo tussen € 500 en € 1.700. Voor een geregistreerd partnerschap is er, een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig en gemiddeld twee bezoeken aan de notaris, voor het vastleggen van de partnerschapsvoorwaarden. Voor beide vormen wordt een grondig vooronderzoek sterk aanbevolen, zodat de juiste keuze kan worden gemaakt. Kijk kritisch of alle relevante punten voor beiden zijn verwerkt. Je wilt voorkomen dat een van beiden niet goed verzorgd achterblijft wanneer bijvoorbeeld een van de partners overlijdt en de erfenis naar diens familie gaat.

Als de koek op is

Als het misgaat, ben je blij dat je alles goed hebt geregeld. Niemand hoopt ooit gebruik te maken van de mogelijkheid om de relatie te ontbinden. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden is mogelijk en kost tussen € 249 en € 549, afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door professionals.

Jordy en Marloes denken niet dat het ooit zo’n vaart zal lopen, maar beseffen dat goede afspraken zinvol zijn. En dat doen ze met liefde. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.