Ruzie in je relatie? Daarom is een samenlevingscontract handig 

Ieder stel maakt wel eens ruzie. Over de vaatwasser die niet uitgeruimd is, geen reactie krijgen op WhatsApp, de boodschappen die vergeten zijn of wat te denken van de rondslingerende spullen van de ander? Als je een relatie hebt komen deze situaties je zeker bekend voor. Kleine ruzietjes horen erbij, daar hoef je je geen zorgen over te maken. 

Maar soms vinden er grotere ruzies plaatsen. Wij hebben de drie meest voorkomende oorzaken van serieuze ruzies tussen koppels verzameld. Herken jij jezelf hierin? Denk er dan eens over na om een samenlevingscontract af te sluiten, het bespaart je heel wat kopzorgen. 

  1. Slechte communicatie

Wanneer je het gevoel hebt dat er door de ander niet wordt geluisterd of je wordt niet goed begrepen door je partner dan kan dat erg vervelend zijn. Goede communicatie is de basis van je relatie. Zeker wanneer je bepaalde gevoelens niet kan uiten leidt dit tot nog meer ruzies. Niks is er zo frustrerend als een partner die niet naar je luistert. Hoe kan je dit probleem oplossen? Neem meer tijd voor elkaar en reageer begripvol naar de ander. Dat kan iedereen. 

  1. It’s all about the money 

Ruzie over geld is niet fijn. Wanneer je zorgen over geld hebt brengt dat slapeloze nachten met zich mee. Zeker wanneer er financiële tegenslagen zijn. Ook over toekomstige aankopen wordt behoorlijk wat gekibbeld tussen partners. Een keukenmachine, een smartwatch, nieuwe televisie, niet iedereen komt daar makkelijk uit. Geld is overigens een onderwerp wat veel stellen uit de weg gaan. Hierdoor ontploft de boel op een dag. 

Om ruzie te voorkomen is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten als je gaat samenwonen. Hierin leg je afspraken vast over wie de vaste lasten betaalt, de kosten van een huur- of koopwoning, de kosten van de boodschappen, auto enzovoort. Datzelfde kan je eveneens met spullen doen. Je kan bijvoorbeeld vastleggen van wie de meubels zijn of de auto. 

  1. Te afhankelijk van de ander 

Voor elkaar zorgen hoort in een relatie. Het is belangrijk dat je daar een juist evenwicht in kan vinden. Dat geldt zowel op financieel vlak als emotioneel gebied. Het moet niet zo zijn dat je partner het gevoel heeft dat jij de enige persoon bent op de wereld die hij of zij heeft. Het tegendeel moet ook niet zo zijn, dat je minder inzet dan de ander in een relatie. Over dit onderwerp wordt door stellen heel wat gediscussieerd. Onthoud dat het geven en nemen is in een relatie. 

Onzekere toekomst 

Naast bovenstaande drie onderwerpen zijn er nog heel wat dingen waarover geruzied wordt. Daarin ben je echt niet de enige. Daardoor kan je soms gaan twijfelen over de toekomst. Zeker in het begin van een relatie. Praat daarover, want eerlijkheid is belangrijk. Vraag bevestiging dat alles goed gaat van je partner als je daar behoefte aan hebt. Meteen gaan trouwen of een samenlevingscontract afsluiten in het begin van een relatie is extreem, maar het kan geen kwaad om je partner te vragen naar wat zijn of haar intenties zijn voor een langere periode. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.