Samen happy

Het is de droom van de meeste mensen, dé ideale partner tegenkomen en dan samen verder, op weg naar het ultieme geluk. In de droom is alleen maar plaats voor positieve aspecten, knappe mensen, die verliefd zijn en romantisch, die ongetwijfeld in een mooi groot huis gaan wonen en voorbeeldige kinderen krijgen. In de echte wereld moeten de mensen behalve verliefd zijn ook werken voor hun geld, harmonieus met elkaar leven en het eens worden over wie bijvoorbeeld met de kinderen naar de zwemlessen gaat.

Elkaar gevonden

Het lijkt lang geleden, maar in de tijd voor Corona gingen we naar school, werk, feestjes, sportclubs, terrasjes. Allemaal gelegenheden waar je andere mensen tegenkomt en je soms zomaar die ene hele bijzondere persoon tegen het lijf loopt. Gelukkig is het fenomeen online daten ook heel vanzelfsprekend in deze tijd. Want waar zouden we zijn zonder de vele datingsites als we niemand meer live tegenkomen?

In deze tijd van vrije partnerkeuze, gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid in de relatie is het verstandig om je zaakjes goed te regelen. Als je met elkaar begint maakt liefde nog blind, maar goede afspraken zijn waardevol voor het geval het anders loopt.

Waar vroeger trouwen de enige optie was, is het tegenwoordig heel vanzelfsprekend om te kiezen voor een samenlevingscontract of voor geregistreerd partnerschap. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar trouwen blijft het duurst.

Kost een paar centen, maar dan heb je ook wel wat

De kosten voor een samenlevingscontract schommelen tussen de € 150 voor een basiscontract en € 750 voor een uitgebreider contract. Een samenlevingscontract is maatwerk en het is maar net wat je allemaal vastgelegd wilt hebben. Verder zijn de kosten per notaris verschillend. Het beste is om goed voorbereid aan de stap te beginnen, zodat je een verantwoorde keuze kan maken die bij jouw situatie past. Natuurlijk kun je ook zelf een contract opstellen en beiden ondertekenen, dat is rechtsgeldig, maar de valkuil is dat je gemakkelijk iets over het hoofd kan zien.

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen hoger dan die voor het samenlevingscontract, je moet denken aan een bedrag tussen € 500 en € 1.700. Voor een geregistreerd partnerschap is er een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig en gemiddeld twee bezoeken aan de notaris, voor het vastleggen van de partnerschapsvoorwaarden. Voor beide vormen geldt dat grondig vooronderzoek sterk wordt aanbevolen, zodat een goede keuze kan worden gemaakt. Kijk kritisch of alle relevante punten voor beiden zijn verwerkt. Je wilt voorkomen dat een van beiden niet goed verzorgd achterblijft wanneer de partner overlijdt en de erfenis naar diens familie gaat.

Einde relatie, wat dan?

Op het moment dat je een vorm van samenleven kiest ben je happy en vol positieve vibes. Het is zinvol om de kop erbij te houden en er rekening mee te houden dat het ook anders kan lopen. Misschien heb je het nooit nodig, maar maak ook afspraken voor een moment waarop het onverhoopt minder goed gaat. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden is mogelijk en kost tussen € 249 en € 549, afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door professionals.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.