Samenleven, hoe dan?

Samenleven, hoe dan?

Hoe je wilt samenleven moet je zelf weten. Keuzestress? Hier een aantal mogelijkheden.

De mogelijkheden zijn groot, maar niet alles is voor iedereen weggelegd. Je kunt ervoor kiezen om samen in een huis te gaan wonen als stel of gezin, of kiezen voor samenleven met meerdere familieleden, een vriendengroep of samen met onbekenden met dezelfde visie.

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Het traditionele samen leven in hetzelfde huis en trouwen, gebeurt het meeste. Behalve trouwen is het ook mogelijk om samen te gaan wonen met als basis een geregistreerd partnerschap met dat verschil met trouwen dat er geen rechter aan te pas hoeft te komen als het misgaat. Mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

Een laagdrempeliger vorm van samenwonen is die met een samenlevingscontract. In principe kun je dat samen vastleggen op een A4tje. Aangeraden wordt echter dit bij de notaris te laten doen. Een notarieel vastgelegd samenlevingscontract is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek.

Samenleven met meerdere mensen in woongemeenschap

We blijken ook steeds vaker met meer mensen dan alleen een partner te gaan samenwonen. Dus niet louter met een eigen partner of met kinderen. Het heeft ook niets met een commune zoals in de jaren zestig of zeventig, toen alles samen gedeeld werd.

De nieuwe samenlevingsvormen waarbij meer mensen samenleven bestaan uit gezamenlijke ruimten en activiteiten én uit voldoende ‘eigen ruimte’, zowel letterlijk als figuurlijk. Denk aan mensen boven de vijftig jaar die, als ze nog volop actief en gezond zijn, voor een woonvorm kiezen waarbij ze een eigen woning of appartement hebben, maar wel in een buurt of gezamenlijke flat of grote woning zodat ze uiteindelijk voor elkaar kunnen zorgen en toch zelfstandig kunnen blijven wonen. Bovendien kan dat eenzaamheid voorkomen. Soms wordt daar een stichting, vereniging of coöperatie voor opgericht, zodat de financiële en juridische zaken goed georganiseerd zijn.

Ook blijken jongere mensen vaker te kiezen voor een woning in een buurt die veel met elkaar deelt. Elk een eigen woning, maar een gezamenlijke ruimte waar wasmachines en grasmaaiers staan bijvoorbeeld. Onder het motto dat niet iedereen alles hoeft aan te schaffen, wordt er veel gedeeld. Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van een gezamenlijke moestuin. In alle gevallen is dat financieel aantrekkelijker en een stuk duurzamer. Zo’n woongemeenschap is allang niet meer uniek. En soms bestaat het uit een woon-werkgemeenschap die bijvoorbeeld een boerderij onderhoudt en de dieren verzorgt.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.