Samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap zijn niet hetzelfde 

Je wilt graag samen verder en daar een officieel tintje aan geven. Trouwen hoeft van jullie nog niet, maar wat doe je dan wel? Kies je voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap?

Je wilt de zaken goed regelen. Hoe verliefd en geliefd ook, als je samen verder door het leven wilt gaan, is het belangrijk om de financiële en juridische zaken goed te regelen. Neem nou bijvoorbeeld het kopen van een huis. In dat geval wordt er altijd gevraagd naar een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap als je niet getrouwd bent en ook niet gaat trouwen. Een hypotheekverstrekker wil immers weten waar hij aan toe is. Hij wil weten of je samen in staat bent om het huis te betalen, en ervoor te zorgen dat het ook goed komt mocht de relatie eindigen of als een van beiden komt te overlijden. 

Eén van die contracten past jullie het beste. Maar welke? 

-Samenlevingscontract

Dat hangt helemaal af van wat je wilt. Een samenlevingscontract is het meest laagdrempelig. In principe kun je dit contract samen opstellen, ondertekenen en in een la leggen. Dan heb je weliswaar een contract maar geen notarieel contract. Dat heb je wel als je voor het samenlevingscontract naar de notaris gaat. Dat kost natuurlijk wel wat, maar dan heb je een en ander wel stevig vastgelegd en is het rechtsgeldig. Dat wil zeggen dat je dit contract eventueel aan een hypotheekverstrekker kunt laten zien mocht je samen een huis kopen. Wat het samenlevingscontract verder inhoudt, lees je hier

In het kort:

-afspraken over wie wat betaalt

-moeder heeft ouderlijk gezag

-bij overlijden gaan spullen naar erfgenamen, mits je een verblijvingsbeding regelt

-bij uit elkaar gaan, val je terug op de gemaakte afspraken, dit kan zonder rechter

-Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap verschilt tegenwoordig niet meer zoveel van een huwelijk. Ouderschap, erven van elkaar, pensioenregelingen. Het staat allemaal gelijk aan die bij een huwelijk. Je hoeft elkaar echter niet officieel een ja-woord te geven en als je uit elkaar gaat, hoef je niet naar de rechter. Mits er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Wat er precies in een geregistreerd partnerschap contract staat, lees je hier

In het kort:

-alle bezittingen en schulden zijn van samen, tenzij je dat anders regelt in partnerschapsvoorwaarden

-beiden ouderlijk gezag over kinderen

-bij overlijden van een van beiden, erft de ander de gezamenlijke boedel en inboedel

-je kunt uit elkaar zonder tussenkomst van rechter, mits er minderjarige kinderen bij betrokken zijn

Houdt er wel rekening mee dat een geregistreerd partnerschap, ten opzichte van een huwelijk, niet in alle Europese landen wordt erkend. In Bulgarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakijke is het niet als zodanig geldig (bron: Your Europe). 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.