Samenlevingscontract en ouderschap

Wie een samenlevingscontract heeft en kinderen krijgt, moet een en ander regelen als beide ouders het ouderlijk gezag wensen. Dat gebeurt namelijk niet automatisch. De vader moet het kind erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen. 

Samenwonen. Samen een huis kopen. Het zijn mijlpalen in het leven. In beide gevallen wordt er om een handtekening gevraagd. Bij het kopen van een huis onder een koopcontract, bij het samenwonen onder bijvoorbeeld een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier om zo’n juridische en financiële basis onder je relatie te leggen. Op die manier is er een aantal zaken geregeld zoals bijvoorbeeld de verdeling van kosten, hoe je elkaar achterlaat als een van beiden komt te overlijden, hoe je de zaken regelt als je toch besluit weer uit elkaar te gaan. 

Hoe het zit als je samen een kind krijgt, eveneens een mijlpaal, is bij een samenlevingscontract anders geregeld dan bijvoorbeeld bij een geregistreerd partnerschap of als je besluit te trouwen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. 

Vader krijgt niet automatisch het ouderlijk gezag

Met een samenlevingscontract krijgt de moeder het ouderlijk gezag als er een kind wordt geboren. De vader heeft dat niet. Om dat wel te krijgen, zijn er twee stappen nodig. Het kind erkennen en vervolgens het ouderlijk gezag aanvragen. 

Erkenning aanvragen

De erkenning moet worden aangevraagd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de betreffende gemeente. Uiteraard met toestemming van de moeder. Als de moeder dit weigert, moet de vader naar de rechter. Daar gaan we natuurlijk in eerste instantie niet vanuit. Maar het is wel belangrijk dat de vader dit regelt als beide ouders uiteindelijk het ouderlijk gezag wensen. 

Voorwaarden voor erkenning

Om een kind te kunnen erkennen is het noodzakelijk dat de vader ouder is dan zestien jaar, toestemming van de moeder heeft, de vader geen bloedverwant van de moeder is, dat er al niet twee ouders zijn en dat de vader niet onder curatele staat op grond van een lichamelijke of geestelijke toestand (in dat geval kan de kantonrechter nodig zijn). 

Moment van erkenning 

De vader kan het kind erkennen tijdens de zwangerschap (erkenning van de ongeboren vrucht), bij de aangifte van de geboorte of op een later tijdstip. In alle gevallen maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van erkenning op. Dit is gratis. Wie er een afschrift van wenst, moet dat wel betalen. 

Ouderlijk gezag aanvragen

Het erkennen van het kind betekent niet dat automatisch ook het ouderlijk gezag is geregeld. De vader heeft dus officieel geen zeggenschap over het kind, is geen wettelijke vertegenwoordiger en heeft geen zeggenschap over de opvoeding. Als hij dit wenst, moet hij, nadat hij het kind erkend heeft, het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter. Dat klinkt heel gewichtig, maar kan schriftelijk of digitaal worden aangevraagd. Er hoeft geen advocaat aan te pas te komen. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.