Bij een derde van de stellen stopt na enige tijd de relatie. Die gaan uit elkaar. Dat is triest en heel onromantisch, maar wel de realiteit. In zo’n nare en emotionele tijd wil je niet ook nog eens ruzie te krijgen over de verdeling van bezit. Hoe voorkom je dit?
Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat de relatie eindigt als je samen gaat wonen. Je treedt op een positieve manier het leven tegemoet en wilt niets liever dan de rest van je leven bij elkaar blijven. Helaas gaat die vlieger niet altijd op en worden veel relaties voortijdig afgebroken.
Met een van tevoren opgestelde lijst ontstaat er geen discussie
Als je een (notarieel) samenlevingscontract afsluit kun je van tevoren afspraken maken over de inbreng en verdeling van spullen. Kies je ervoor alles te delen of leg je vast dat wat je inbrengt van jou blijft? Het is ook mogelijk een lijst aan te leggen van spullen die je, als je die aanschaft ten tijde dat je samenwoont, alsnog van jou blijven. Die lijst moet je dan wel beiden ondertekenen. Ga je uit elkaar dan komt juist zo’n lijst boven tafel. Dat is alleen maar fijn want dan kan er geen discussie over ontstaan.
Verdeel de spullen zo eerlijk mogelijk naar waarde
Het verdelen van de spullen is in de meeste gevallen, zeker als zo’n eerdergenoemde lijst er niet is, best lastig. Doe het dan in stappen. Maak eerst een lijst van wat er verdeeld moet worden, geef de waarde ervan aan en geef aan wie wat meeneemt. Je kunt aan de hand van de uiteindelijke waarde ervan een eerlijke verdeling creëren. Vaak gaat het niet alleen om spullen, maar ook om het saldo op bankrekeningen of eventuele schulden.
Het kan lastig zijn om hieruit te komen. Een taxateur kan waardevolle spullen taxeren als je niet met de waarde bekend bent en een mediator kan begeleiding bieden bij onder andere de verdeling van inboedel en financiën.
Samenlevingscontract zorgt voor heldere afspraken
Een samenlevingscontract opstellen en deze vast laten leggen bij een notaris blijkt in alle gevallen veel helderheid te geven, mocht het misgaan. Je wilt in een emotionele tijd niet ook nog eens tegenover elkaar komen te staan. Als er geen contract is en je wilt spullen meenemen en er is geen bonnetje waar jouw naam opstaat, dan wordt het al lastig. Van tevoren hier afspraken over maken, is daarom verstandig.