Het lijkt een paradox, maar wie vrijheid wil ervaren kan maar beter de basis onder een samenleving goed regelen. Maar wat is goed regelen?
Dat is onder meer de financiële en juridische kan ervan op schrift laten stellen, zodat je daar geen discussie of enigheid over krijgt als er een kink in de kabel komt. Dat levert onder meer een grote mate van rust op, en daarmee vrijheid. Je hoeft je er niet sappel over te maken en bij uit elkaar gaan of overlijden zijn de zaken helder. Je kunt er veel ellende mee voorkomen.
Recht op pensioen
Wist je dat je zonder notarieel samenlevingscontract bij overlijden geen recht hebt op de pensioenuitkering van je partner? Je hebt alleen recht op het zogenoemde nabestaandenpensioen met een geldig contract.
Minder of meer belasting
Als na overlijden de achtergebleven partner erft (vastgelegd in testament) dan moet deze persoon erfbelasting betalen. Zonder samenlevingscontract is dat het volle pond. Bij een geldig samenlevingscontract is er sprake van een vrijstelling en dat kan flink oplopen en scheelt geld.
Recht op de erfenis
De kinderen van degene die komt te overlijden willen nog wel eens de erfenis opeisen, zonder rekening te houden met de partner die achterblijft. Zijn er geen kinderen dan kunnen broers of zussen of ouders op de stoep staan. Stel je een samenlevingscontract op met daarin een verblijvingsbeding, dan gaat de gemeenschappelijke erfenis over op de langstlevende partner.
Geen alimentatieplicht
Die is er niet bij samenleven. Dat kan een voordeel zijn. Wens je elkaar wel financieel nog te willen ondersteunen mocht je uit elkaar gaan, dan kun je dat in een samenlevingscontract opnemen.
In een samenlevingscontract kun je allerlei zaken die je samen afspreekt op laten nemen. Eigenlijk is het een contract ‘op maat’. Een notaris wijst de weg, maar tegelijkertijd is er veel eigen inbreng mogelijk. Daarmee zijn er allerlei zaken geregeld die dan ook niet meer ter discussie staan. Dat levert een stevige juridische basis onder de relatie op.