‘Contract’ is een woord dat voor veel mensen niet zo lekker klinkt. Het valt in de categorie saai. Maar saai is niet altijd verkeerd. Sterker nog, een samenlevingscontract is een goede basis onder een relatie zodat dat deel dat niet saai is, noem het desnoods sexy, volop de ruimte krijgt. Waar wacht je nog op!
Als je verliefd bent, lijkt niets je in de weg te staan om het leven te vieren. Je stuitert door de dagen. Inclusief met die figuurlijke roze bril op je neus. Zaken die je eerder als probleem zag, vervliegen als een laagje aceton uit een geopend flesje. Je telt de uren tot je hem of haar weer ziet en als het zover is, schijnt de zon. Figuurlijk dan.
Blijft deze sfeer lang genoeg hangen, dan is de kans groot dat je het ook lang met elkaar gaat volhouden. Wie daarin vertrouwen heeft, gaat ervoor. Je blijft bij elkaar en meestal is de eerste stap: samenwonen. Je gaat een nestje bouwen ofwel een huis kopen of huren en inrichten. Zo start de verstrengeling van twee levens die figuurlijk tot één worden samengebracht.
Samenlevingscontract klinkt niet sexy, maar is wel belangrijk
Dit is natuurlijk prachtig. De liefde is het grootste goed en daar mag en moet je volop van genieten. Voor de meeste mensen maakt dit het leven de moeite waard. Dat is best een serieus gegeven, maar geeft het leven tegelijkertijd een zekere schwung en ontspannenheid. Dat mag je best sexy noemen. Het is de basis van waaruit je jezelf verder kunt ontplooien. Figuurlijk groei je hiervan.
Er is echter ook letterlijk een zekere groei nodig en dat heeft te maken met het goed stutten van de relatie zodat je allebei niet voor onaangename verrassingen komt te staan als er een kink in de kabel komt. Als de relatie toch niet standhoudt of als een van beiden komt te overlijden. Niet leuk om over na te denken, en zeker geen sexy onderwerp, maar wel de realiteit.
Wil je op een laagdrempelige manier je relatie die juridische en financiële basis geven, dan is een samenlevingscontract een goede oplossing. Dat kun je in principe samen regelen. Je stelt een aantal regels op. Wie betaalt wat, op wiens naam staat het huis en hoe regel je het als je toch besluit uit elkaar te gaan of een van beiden overlijdt. Dat schrijf of typ je uit, je ondertekent allebei dit papier en je bergt het op bij je administratie. Kind kan de was doen.
Notarieel vastgelegd contract nodig om huis te kopen
Maar dan komt dat leuke huis dat je al lange tijd op het oog had. Samen besluit je dat huis te kopen. Als dan de hypotheekverstrekker vraagt om een notarieel vastgelegd samenlevingscontract kun je niet aankomen met je eigen gemaakte contract op dat papiertje. Dan is een samenlevingscontract nodig dat je samen met de notaris hebt opgesteld en ook door hem of haar is ondertekend. Kortom; het lijkt handiger om dit op voorhand te regelen.
Vraag er daarom eens naar bij een notaris. Er zijn standaardcontracten waar je zelf een aanvulling of verandering in kunt aanbrengen. Zo creëer je dus alsnog een samenlevingscontract op maat waar je goed mee uit de voeten kunt. De notaris zal je dan ook attenderen op een verblijvingsbeding, wat betekent dat als een van beiden overlijdt, de ander de gezamenlijke bezittingen erft. Hoef je je daar ook geen zorgen meer over te maken.
De kosten van een samenlevingscontract bij een notaris zijn verschillend omdat notarissen andere tarieven handteren. Informeer daarom goed en regel dit samen. Het lijkt misschien wat saai en niet sexy, maar als je dit eenmaal geregeld hebt, kun je erop vertrouwen dat het goed zit en dat je samen ontspannen verder kunt. Da’s dan weer best sexy.