Samenlevingscontract, stelt dat wel wat voor? 

Als je besluit samen verder door het leven te gaan is een samenlevingscontract een van de mogelijkheden om die relatie vast te laten leggen. Het is de meest laagdrempelige manier en daarom wordt er nog wel eens aan getwijfeld, stelt het wel iets voor? Dat doet het zeker! 

Het zit helemaal snor tussen jullie en je wilt je relatie op de een of de andere manier bezegelen, maar van trouwen is geen sprake. Zomaar een feestje geven kan natuurlijk, maar als je toch samen door wilt is een contract opstellen wel zo verstandig. 

Zo’n contract kun je samen opstellen. Jullie zetten een aantal afspraken op papier, ondertekenen dit en bergen het netjes op in een la. Je kunt ook de notaris erbij halen. Oftewel; je brengt een bezoek aan het notariskantoor om een contract op te laten stellen: een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. 

Samenlevingscontract is juridisch en financieel contract

Een geregistreerd partnerschap verschilt niet zoveel van trouwen, behalve dat je bijvoorbeeld niet officieel het ja-woord hoeft te geven. Een samenlevingscontract opstellen is laagdrempeliger. Geen gedoe met getuigen, ringen en een witte jurk. Maar wel een onderbouwd, juridisch en financieel contract waardoor de belangrijkste zaken goed geregeld zijn. Dus ja, een samenlevingscontract stelt wel degelijk iets voor. 

In een samenlevingscontract staat onder andere hoe je de kosten verdeelt. Gewoon in het dagelijkse leven. Dat zijn dus de huishoudelijke kosten, de kosten voor de huur of de hypotheek, de vakantie, de verzekeringen, de auto en ga zo maar door. Allerlei vaste en variabele lasten kun je op deze manier organiseren. Maar ook spaargeld en eventuele schulden oftewel leningen. 

Voeg een verblijvingsbeding aan het samenlevingscontract toe

Je legt ook vast hoe je gezamenlijke bezittingen verdeelt als er toch een kink in de kabel komt. Als je uit elkaar gaat of als een van beiden overlijdt. Dat zijn geen leuke zaken, maar het is beter het nu vast te leggen. Op het moment dat er echt iets aan de hand is, spelen emoties een grote rol en dan zijn beslissingen vaak moeilijker te nemen. Door het opnemen van een verblijvingsbeding in het contract, gaan alle gezamenlijke bezittingen over op de langstlevende. Dan is dat ook maar geregeld. 

Standaard samenlevingscontract of contract op maat

Daarnaast regel je financiële zaken wat betreft eventuele kinderen, het pensioen en wat er met het huis gebeurt als je niet meer samenwoont. Dit alles kun je opnemen in het contract. Vaak wordt uitgegaan van een standaardcontract en kies je daarna eigen aanpassingen. De kosten van het samenlevingscontract worden dan ook bepaald door of je kiest voor een standaardcontract of een contract op maat en van de tarieven van de betreffende notaris. Het komt meestal neer op een bedrag tussen de 250 en 750 euro. Voor dat bedrag heb je samen de zaken goed geregeld, vooral ook handig als je samen een huis wilt kopen. Met andere woorden; een samenlevingscontract stelt wel degelijk iets voor, vooral als je het laat vastleggen bij de notaris. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.