Samenwonen; de voor en nadelen

Samenwonen; de voor en nadelen

Je weet het zeker, het is de ware. De zon schijnt ineens harder en niet alleen de wereld maar ook jij straalt. In de eerste periode zie je waarschijnlijk alles door een roze bril. En als je dan besluit om samen te gaan wonen, is je geluk helemaal compleet.

Ook al kun je het je bijna niet voorstellen als je tot over je oren verliefd bent, er zijn ook dingen aan je partner die na een tijdje misschien minder leuk blijken te zijn. Wat zijn de voor en nadelen van samenwonen. Als je jullie valkuilen kent, kun je ze oplossen of zelfs misschien wel voorkomen. Goed om ze eens door te nemen voor je bij de notaris je handtekening onder het samenlevingscontract zet.

Ochtendritueel

In de weekenden dat je samen was, had je er nooit last van. Maar als je gaat samenwonen en je hoeft niet op hetzelfde moment op te staan, kan de wekker van de ander een regelrechte ramp zijn. Moet je lief vroeger de deur uit, gaat de wekker ook eerder dan voorheen. Staat de een direct op wil de ander misschien nog wel een keer of 3 snoozen. Maar ook als je op hetzelfde moment gaat, dan moet je weer goed bepalen wie als eerst gaat douchen….

Weten of toch maar gewoon erover praten

Denk je dat je wanneer je samenwonen je elkaar automatisch ook vaker zult zien? Dat blijkt in de praktijk nog wel eens tegen te vallen. Omdat jullie weten dat jullie toch wel samen in slaap vallen, is er een valkuil dat je onbewust sneller leuke dingen afspreekt met vrienden. Let er dus goed op dat je tijd voor elkaar vrij blijft maken zodat je relatie niet in een sleur belandt.

Daarnaast is het logisch dat wanneer je gaat samen wonen je rekening houdt met de ander. Vroeger kon je misschien zonder iemand iets te laten weten midden in de nacht thuiskomen, maar dat vind je partner waarschijnlijk niet echt fijn. Er zit thuis nu iemand op je te wachten. Ook wat je wel of niet gaat doen is goed om te overleggen. Er van uit gaan dat de ander het wel weet, zorgt bijna nooit voor harmonie.

Geen gesjouw meer

Natuurlijk geeft samenwonen ook veel voordelen. Herken je het op een gegeven moment constant met een tas met kleding aan het sjouwen bent? Of dat je als je weer thuis bent niet eens meer de puf hebt je tas uit te pakken en maar gewoon laat staan tot het volgende weekend? De helft van je kledingkast ligt al in het andere huis en je bent constant je kleding kwijt terwijl je al een pakezel naar de ander vertrekt. Als je samenwoont hoef je nooit meer na te denken waar je slaapt en wat je mee moet nemen. En dat geeft een heleboel rust!

Samen eten, wie doet de boodschappen?

Moest je eerst voor jezelf alleen koken en at je meer dan je lief was met een bord op schoot voor d tv? Nu maak je misschien wat meer werk van de maaltijden samen en kook je wat gezonder. Ook is het fijner om samen te eten en de dag te bespreken. Klein dingetje is wel wie wanneer kookt en wie de boodschappen doet. Ook als jij of je partner verschillende eetgewoonten hebben is het goed om daar vooraf afspraken over te maken. Want jouw gewoon hoeft niet zijn gewoon te zijn.

Hou je van geluid of van de stilte?

Toen je nog alleen woonde kon je midden in de nacht thuiskomen en hele gerechten bereiden zonder stil te hoeven doen. Ook in de ochtend hoefde je met niemand rekening te houden en kon je lekker wakker worden met je lievelingsmuziek. Zelf met kinderen in huis, maak je je eigen gewoontes en ook het volume van geluid en wat wel en niet mag, is daar een onderdeel van. Mag de tv in de ochtend al aan of luister je liever overdag naar de radio? En wat is voor jou te hard of te zacht. Het klinkt als een kleinigheid maar het is net zoiets als het dopje van de tandpasta…

Ruzie of deals sluiten

Tja en dan komt de eerste dag dat je slecht geslapen hebt en een shithumeur. Eerst kon je dan terug naar je eigen huis maar nu zit je ook op slechte dagen op elkaars lip, dat zal even wennen zijn! Laat elkaar even met rust en praat er later over. Net als over de vervelende taken in huis die je eerst altijd zelf moest doen. Misschien vindt je partner de klus die jij haat helemaal niet vervelend en anders om. Met vragen kom je een heel eind en wie weet kun je nu wel de beste deals sluiten.

Een avondje thuisblijven

De avonden alleen thuis waren vast niet je favoriet. Leuk voor een keer maar liever wilde je naar je partner of naar een club. Als je net samenwoont vind je een avondje ineens ook vast een goed idee. Samen in jullie eigen huis lekker met een wijntje op de bank.

Kinderen

Heb jij, je partner of jullie beide kinderen, dan komen er ook nog hele andere voor en nadelen op je pad. Het is goed om daar vooraf over te praten en nieuw gemaakte afspraken vast te leggen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.