Ga je opnieuw samenwonen, dat brengt dat een heleboel veranderingen met zich mee. Niet alleen verhuisd een van de twee of beide naar een nieuw huis, ook komen er misschien kinderen bij (fulltime of parttime). Daarnaast hoort bij een nieuw samengesteld gezin, een nieuwe financiële situatie. Dit betekent dat als jullie gaan samenwonen dit invloed heeft op de draagkrachtberekening (wooncomponent) van de alimentatie. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner zelfs automatisch stiefouder van de kinderen (thuiswonend en uitwonend) en stiefouders zijn dan net als ouders onderhoudsplichtig.
Belangrijk om te weten en om een bewuste keuze te maken. Als je gaat samenwonen zijn er verschillende opties. Je kunt gewoon samen gaan wonen, met of zonder samenlevingsovereenkomst, een geregistreerd partnerschap aan gaan of gaan trouwen. De optie die je kiest heeft dus ook financiële en juridische consequenties. Naar elkaar en naar je stiefkinderen. Het is dus goed om daar vooraf over na te denken en de voors en tegens met elkaar te bespreken. Een notaris kan je daarin adviseren en je direct je inzicht geven over in de kosten Geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract kosten. Daarbij is het goed om ook te vragen wat de consequenties zijn mocht jullie nieuwe avontuur niet slagen. Bespreek dus bij het aangaan ook direct wat er gebeurt bij een samenlevingscontract ontbinden
Plannen maken
Wanneer jullie een samengesteld gezin vormen kan het ook voor jullie verstandig zijn de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen. Daarnaast is het goed om nieuwe afspraken op papier te (laten) zetten. Zo voorkom je problemen. In een zogeheten stiefplan zet je alle afspraken over jullie normen en waarden, jullie regels, de cultuur en rituelen, de omgangsregeling en het heen-en-weer rooster. Ook de sterke en minder sterke kanten van het nieuwe gezin komen hierbij aan bod. Je kunt dit zelf doen maar het kan zeker verstandig zijn hiervoor een familiemediator en/of stiefcoach in te schakelen.
Een van de dingen die zeker aandacht verdienen zijn de huisregels. Elk gezin heeft deze regels, bewust of onbewust. Je schoenen uit bij de deur of altijd je fiets in de schuur zetten. Het kan ook gaan om tafeldekken, opruimen of bedtijden. In het ene gezin zijn de regels misschien wat strikter dan in het andere gezin. In sommige gezinnen wordt er over gesproken en bij anderen door ouders bepaald. Wat het ook is, het is altijd goed omdat het jouw keuze is. Maar dat wordt anders als je opnieuw gaat samenwonen. Dan is het goed om te weten dat een ander jouw regels misschien helemaal niet zo gewoon vindt. Daarom is het fijn als je er samen over kunt praten en samen de regels kunt aanpassen naar jullie nieuwe situatie.
Duidelijkheid naar de kinderen is erg belangrijk. Over de regels, over of de stiefouder mag corrigeren en misschien zelfs wel over de omgang met de ex. Gaat het goed tussen jullie en de ex-partners dan is dat fijn maar wil je dat ook graag zo houden. Dingen over wel of niet zomaar langskomen, binnenkomen etc zijn dan goed om ter sprake te brengen. Zo wordt je niet voor het blok gezet en behoudt iedereen zijn eigenwaarde.