Samenwonen en samen inrichten. Hoe dan?

Samenwonen. Je kijkt er naar uit, bent reuzeverliefd en ziet jezelf al samen zitten op die bruine bank. Eh, groene bank (zij). Of toch die grijze (hij)?

Daar ga je al. In veel gevallen trekt eerst de een bij de ander in en bestaat de huisraad uit een bij elkaar geraapt zootje, maar als er gezamenlijk voor een huis wordt gekozen begint het echte inrichten. Welke bank gaan we kopen en wil jij een houten tafel of eentje van gerecyclede petflessen?

Gesteggel over meubilair komt vaker voor, maar dan vooral als mensen uit elkaar gaan. Om dat te voorkomen hoef je echt niet direct te trouwen, maar een samenlevingscontract kan het wel voorkomen. Het is de meest laagdrempelige manier om een stevige financiële en juridische basis onder jullie relatie te leggen en als er dan toch gezamenlijk een huis wordt gehuurd of gekocht is dat geen overbodige luxe.

We gaan hier echter van het meest liefdevolle en positieve scenario uit. Er is gekozen voor samen verder door het leven gaan en dat mag luister bij gezet worden door ook echt samen een nestje te bouwen. Jullie gezamenlijke huis. Maar hoe creëer je een inrichting en sfeer waar jullie je allebei in kunnen vinden?

Tips om tot een gezamenlijke inrichting te komen

Moodboard
Het lijkt misschien gefreubel, maar elk een eigen moodboard maken kan helpen om gezamenlijk tot een keuze te komen. Dat kan prima online met foto’s van Pinterest bijvoorbeeld. Op die manier laat je aan elkaar zien wat je leuk vindt en kun je uiteindelijk beide moodboards tot één samenbrengen.

Winkelen
Woonwinkels afstruinen kan natuurlijk ook. Ga niet over één nacht ijs. Bij twijfel: fotografeer die bank of tafel en denk er samen nog een paar dagen over na.

Meten
Ga aan de slag met de plattegrond van jullie huis en kijk of alles wat je graag zou willen erin past en bij elkaar past. Als dat grote wandmeubel toch niet past, hoef je er ook geen discussie aan te wijden.

Budget
Bespreek samen hoeveel geld je eraan uit wilt geven. Ook dat kan heel wat hoofdbrekens schelen. De designstoel van 3500 euro kun je dan meteen wegstrepen en dat klaart de lucht. Of je vindt deze samen zo mooi, dat je alle andere meubels voorlopig laat staan en juist samen voor die stoel gaat.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.