Samenwonen? Zorg voor een contract

Samenwonen? Zorg voor een contract

Als je wilt gaan samenwonen denk je misschien niet direct aan de financiële en juridische consequenties. Toch is het goed daar iets over af te spreken en vast te laten leggen. De meest laagdrempelige manier is het afsluiten van een samenlevingscontract. 

Dat is niet voor niets. Er kunnen zich situaties voordoen waarop het even anders loopt dan je gepland had of dat er toch ineens andere afspraken gemaakt moet worden omdat de situatie verandert. 

Samen verantwoordelijk voor kinderen

Dat is bijvoorbeeld het geval als je samen kinderen krijgt. Dan blijkt ineens dat het vastleggen van een aantal afspraken in een contract zo gek niet is. Als je niets ziet in trouwen of een geregistreerd partnerschap, dan kies je op z’n minst voor een samenlevingscontract.  

In het geval van het krijgen van kinderen, betekent het dat de moeder het ouderlijk gezag krijgt en de vader het kind moet erkennen om datzelfde te krijgen. Dat is tegenwoordig gemakkelijk te organiseren. Op die manier ben je samen verantwoordelijk voor het kroost. 

Wat er gebeurt bij overlijden

In een ander geval en een minder leuke situatie zoals bij overlijden van een van beiden, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de spullen en het huis overgaan op de langstlevende. Dat gebeurt niet automatisch. Sterker nog; als je niets regelt kan de familie van de overledene een deel van de inboedel en de waarde van het huis opeisen. Om dat te voorkomen sluit je bij het samenlevingscontract een verblijvingsbeding in. Dat is de langstlevende degene die de spullen van jullie samen erft. En dus ook in het huis kan blijven wonen. 

Voor als je een hypotheek wilt

Het afsluiten van een samenlevingscontract kun je in principe samendoen. Een A4tje met daarop afspraken en een handtekening is voldoende. Om echter een hypotheek voor een woning te krijgen is het noodzakelijk de afspraken notarieel te laten vastleggen. Dat geldt in veel gevallen ook voor de pensioenregeling. 

Zorg voor contract op maat

Iedere notaris heeft zijn eigen tarieven waardoor het lastig te bepalen is wat de kosten zijn. Een paar honderd euro moet je wel op rekenen. Maar dan heb je een contract op maat, waar jullie persoonlijke afspraken in vastgelegd zijn. 

Soms kan het financieel slim zijn om direct een testament op te laten maken. Daarin kun je nog meer zaken regelen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Als je toch al naar de notaris moet, kan dat in één keer geregeld worden.  

Een samenlevingscontract kan gemakkelijk worden omgezet naar een geregistreerd partnerschap of een huwelijksakte. Andersom kan dat niet. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.