Verkering

Als een klein meisje droomt over later, gaat het vaak een huisje-boompje-beestje setting. Ze ontmoet de man van haar dromen, gaat op een gegeven moment trouwen en een paar jaar later komen de kinderen. Mooie en succesvolle kinderen, die allemaal geliefd zijn bij vriendjes en vriendinnetjes en het goed doen op school. Misschien blinken ze ook nog wel uit in de sport, wie zal het zeggen…

Dan de werkelijkheid, die kan ook romantisch en succesvol zijn, maar er zitten ook wat nuchtere zakelijke aspecten aan. Als je samen met je droomprins wilt gaan samenwonen komt het moment dat je samen afspraken moet maken. Ga je in een huurhuis wonen kun je een potje maken en de kosten voor huur en levensonderhoud daaruit betalen. Maar als je een woning wilt kopen is het verstandig om een en ander goed vast te leggen. 

Huwelijk of overeenkomst

Hoewel het huwelijk eigenlijk ook een overeenkomst is, kun je tegenwoordig ook kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Het geregistreerd partnerschap is te vergelijken met een huwelijk, bijna dezelfde dingen zijn daarin geregeld, er is alleen geen formeel ja-woord nodig, geen ‘boterbriefje’ dus. In een samenlevingscontract kun je alle voorwaarden opnemen die voor beide partners van belang zijn. De precieze verschillen zijn te vinden via internet en het advies luidt om alle voor- en nadelen zorgvuldig op een rijtje te zetten voordat je een keuze maakt. Vaak zijn er in een gezin twee carrières in het spel en hebben we onze woonwensen afgestemd op twee salarissen. Mensen zijn druk, druk, druk om al hun verplichtingen van werk, gezin en alles wat daarbij komt kijken rond te breien. Goed om van tevoren serieus stil te staan bij het maken van deugdelijke afspraken, die bij nu maar ook bij later passen, zelfs als het fout gaat met de relatie.

De kosten voor een samenlevingscontract liggen ergens tussen de € 150 en € 750 euro, dit is afhankelijk af van de notaris die je kiest en de uitgebreidheid van het contract. Een zelf opgesteld contract is – mits door beide partners ondertekend – ook rechtsgeldig, maar dat vraagt om een goede checklist, zodat je niets belangrijks vergeet.

Voor de kosten voor geregistreerd partnerschap moet je wat dieper in de buidel tasten, je bent gemiddeld tussen de € 500 en € 1.700 kwijt. Maar dan is ook alles goed geregeld. Het mag niet zo zijn dat als de ene partner iets overkomt, de nalatenschap naar de (familie van de) andere partner gaat. In zo’n nare en verdrietige situatie moet je je niet ook nog eens druk hoeven maken om financiële beslommeringen.

Relatie beëindigen?

Als je een relatie met elkaar begint, ga je uit van het zonnige scenario. Toch kan er een situatie ontstaan waarin uit elkaar gaan de beste oplossing is. Ook daarin is voorzien, de mogelijkheid van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden is er ook. De kosten voor ontbinding liggen tussen € 249 en € 549 en is afhankelijk van je situatie en je gemoedstoestand. In elk geval fijn om te weten dat je op dat punt ontzorgd bent.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.