Waarom een samenlevingscontract belangrijk is

Waarom een samenlevingscontract belangrijk is

Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier van het vastleggen van afspraken als je samen verder door het leven wilt gaan. Je kunt dit samen doen of laten vastleggen bij een notaris. We leggen uit waarom.

Wie verliefd is en wil gaan samenwonen, denkt niet direct aan afspraken en contracten. Je denkt aan een leuk huis, een gezamenlijke vakantie, kinderen misschien. Juist dan zijn afspraken op papier, het liefst via de notaris, van belang. 

Heb je dat leuke huis gezien en wens je deze te kopen, dan zal een hypotheekverstrekker in alle gevallen vragen om een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. Het is dan ook een goede stap dit van tevoren vast te laten leggen als je besluit om samen de woningmarkt op te gaan. 

Leg vast hoe de financiën worden verdeeld

In zo’n samenlevingscontract kun je afspraken op maat maken. Op een manier die het beste past bij de persoonlijke situatie. Komt een huis op beider naam of juist niet, hoe worden de kosten verdeeld en wie draagt de kosten voor een auto?

Er bestaat ook de mogelijkheid om een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract op te laten nemen, wat inhoudt dat mocht een van beiden komen te overlijden, de langstlevende het huis en de inboedel erft. Het is dan uitgesloten dat familie een deel ervan kan opeisen. 

Is dat laatste wel het geval dan kan het zomaar zijn dat de achterblijvende partner het huis moet verlaten. Dat zijn nare omstandigheden en die kun je voorkomen door een en ander vast te leggen in een contract. 

Samenlevingscontract als er kinderen komen

Weet dat bij de komst van kinderen je met een samenlevingscontract niet automatisch beiden het ouderlijk gezag hebt. De moeder krijgt het ouderlijk gezag, de vader moet het kind erkennen om het gezag te krijgen. Dat gaat vrij eenvoudig met het invullen van een formulier. 

Omwille van de kinderen is het belangrijk in een samenlevingscontract afspraken te maken over de zorg voor kinderen mocht de relatie eindigen. Zeker als deze minderjarig zijn. Wie betaalt de kosten voor levensonderhoud, is er sprake van alimentatie en bij wie gaan de kinderen verblijven. Als dit wordt vastgelegd betekent dat veel zorgen minder mocht het misgaan. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.