Je hebt besloten samen verder door het leven te gaan en gaat samenwonen. Dan kies je voor een huur- of koophuis, schaft nieuwe spullen aan en misschien wil je samen wel kinderen. Dan kan het belangrijk zijn om daarover afspraken te maken en deze vast te laten leggen. Het meest laagdrempelig doe je dat met een samenlevingscontract.
Sommige mensen krijgen al de kriebels als ze het woord ‘contract’ horen of lezen. Waar zit ik dan aan vast, wat moet ik dan doen? Een contract geeft inderdaad verplichtingen, maar het geeft ook rechten. Beide zijn belangrijk, ook in een relatie.
In een relatie maak je afspraken met elkaar. Je stemt zaken op elkaar af als je samenwoont. Als je besluit om samen verder door het leven te gaan, kan het vastleggen van een aantal van die afspraken veel duidelijkheid en rust geven.
Denk bijvoorbeeld aan financiële afspraken. Wie betaalt de boodschappen, de verzekering van de auto of de huur? Is dat degene die het hoogste salaris heeft of worden de kosten op een bepaalde manier gedeeld? Kies je voor een gezamenlijke huishoudelijke rekening of behoud je elk een eigen rekening, of beide? Het betekent dat je samen de verantwoordelijkheid draagt voor de financiële kant van je relatie. Is dat vastgelegd in een samenlevingscontract dan hoef je daar nooit over te steggelen.
Dat huishouden en de kosten daarvan zijn een dagelijks terugkerend gegeven, maar er zijn ook gebeurtenissen die zich minder vaak voordoen en van groot belang zijn zoals het kopen van een huis. Dat doe je maar een paar keer in je leven, het is een grote aankoop. Als je dat samen met iemand doet, kun je daar maar beter goede afspraken over maken. Met name financieel.
Waarom samenlevingscontract bij huis kopen?
Wie wordt de eigenaar van de woning en wie betaalt de hypotheek? Wordt de woning op beider naam gezet misschien? Het is belangrijk hier duidelijke afspraken over te maken en dit vast te leggen in een samenlevingscontract. Met name als er een kink in de kabel komt en de relatie eindigt doordat je uit elkaar gaat of als een van beiden komt te overlijden. Dan zijn de financiële zaken rond een eigen woning geregeld als het staat vermeld in een samenlevingscontract. Is een van beiden eigenaar, dan heeft de ander geen recht op het huis bij het stoppen van de relatie en bij een overlijden van de eigenaar staat de langstlevende met lege handen. Dan erft de directe familie het huis. Dit laatste kun je voorkomen door een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract te laten opnemen. Degene die achterblijft heeft recht op de gezamenlijke spullen. Niet de familie. Dan is het wel zaak dat de koopwoning op beider naam staat.
In een samenlevingscontract kun je ook laten vastleggen hoe de zaken geregeld worden als je uit elkaar gaat. Zo kun je vast leggen of laten leggen of iemand partneralimentatie ontvangt. En wat spreek je af over het ouderdomspensioen? Ook dat is een aspect dat je van tevoren kunt afspreken, in het geval de relatie eindigt.
Als er kinderen zijn, met name minderjarige kinderen, hebben zij recht op kinderalimentatie als de ouders uit elkaar gaan. Ongeacht of daar iets over in het samenlevingscontract vermeld staat. Maar je kunt er wel het een en ander over laten opnemen in het samenlevingscontract. Over waar de kinderen voortaan verblijven, wie de opvoeding doet en eventuele afspraken over een omgangsregeling. Dan hoeft dat allemaal niet op het moment dat je uit elkaar gaat. Dan heb je vaak al genoeg aan je eigen emoties. Het is dan fijn als de afspraken duidelijk zijn.
In principe kun je een samenlevingscontract samen regelen, zonder tussenkomst van een ander. Je kunt de afspraken gewoon op een A4tje schrijven, deze beiden ondertekenen, en in de kast opbergen. Toch is het in veel gevallen verstandig om dit samen met een notaris te doen die het contract ook ondertekent. De notaris zal je bovendien attenderen op allerlei zaken waar je afspraken over kunt maken en bovendien is het bij het samen kopen van een huis noodzakelijk om een notarieel vastgelegd samenlevingscontract te hebben. De hypotheekverstrekker zal ernaar vragen.
Wat kost een samenlevingscontract?
De kosten van een samenlevingscontract bij de notaris lopen nogal uiteen. Het gaat om enkele honderden euro’s, maar hoeveel precies hangt af van het tarief van de notaris en of je kiest voor een standaardcontract of dat je een contract ‘op maat’ laat opstellen, of enkele toevoegingen doet. Laat je daar in ieder geval van tevoren over informeren zodat je samen weet waar je aan toe bent. Besluit je later