Waarom kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

De keuze voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap hangt erg af van de afspraken die je samen wilt maken en of je waarde hecht aan een notariële akte.

Wie kiest voor een samenlevingscontract hoeft in principe geen akte bij een notaris op te laten stellen. Je kunt samen een contract opstellen of online een standaardcontract opvragen. Let er dan wel op dat je alle punten die van belang zijn, doorneemt. Het gaat om onder andere eigendommen, pensioen, erven en de verantwoordelijkheid voor eventuele kinderen.

Let op bij het kopen van een huis

Wie een huurhuis heeft, kan deze op de naam van een van de partners zetten als hoofdhuurder. Of je kiest ervoor beiden huurder te zijn. Wordt er een huis gekocht dan zal er vrijwel altijd om een notariële akte worden gevraagd. In dat geval is het belangrijk om een samenlevingscontract via de notaris op te laten stellen. Het is niet verplicht, maar kan je veel kopzorgen schelen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Dan heb je sowieso een notariële akte in handen.

Het is niet verplicht, maar met een contract, het liefst notarieel vastgelegd, zijn er direct veel zaken officieel geregeld. Er is vastgelegd wie welk deel van de hypotheek draagt, er zijn belastingvoordelen (je bent fiscaal partner), er is recht op nabestaandenpensioen en in het geval van een scheiding of overlijden is er duidelijkheid over de verdeling van spullen, erfrecht enzovoorts. Zonder samenlevingscontract zou de partner niets erven.

Zorgeloos samenleven

Bij een geregistreerd partnerschap heb je sowieso een notariële akte in handen omdat je hiervoor altijd naar de notaris moet, en ook naar de burgerlijke stand in je gemeente. Eigenlijk verschilt een geregistreerd partnerschap nauwelijks nog van trouwen. Behalve als het op een scheiding uitdraait, dan hoef je niet per se naar de rechter, wat bij een huwelijk wel het geval is. Zijn er (minderjarige) kinderen bij betrokken dan moet de rechter er wel aan te pas komen. Een ouderschapsplan en kinderalimentatie moeten dan ook geregeld worden.

Eigenlijk komt het erop neer dat je bij de grote keuzes in het leven, het kopen van een huis of het krijgen van kinderen, in veel gevallen er goed aan doet een contract op te stellen over in welke vorm je samenleeft. Dat kan veel problemen voorkomen en er is automatisch een en ander geregeld. Dat kan veel zorgen voorkomen.  

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.