Waarom naar de notaris?

Het opstellen van een samenlevingscontract is een fluitje van een cent. Je maakt afspraken, schrijft ze uit en ondertekent beiden het formulier. Waarom zou je dan nog naar de notaris gaan? Daar is een goede reden voor.  

Als het in een relatie ‘goed zit’ komt al snel de term ‘samenwonen’ om de hoek kijken. Wie verliefd is wil niets liever dan samenzijn en als de relatie serieus wordt, is dat niet anders. Voor sommige stellen voelt dat als logisch, andere ervaren het als een grote stap. De een trekt bij de ander in of er wordt gekozen voor het zoeken naar een gezamenlijk huur- of koophuis.

Eerst een contract, dan een huis

Gaat dat zomaar? Zeker niet. Ten eerste valt het tegenwoordig niet mee om een huis te vinden, of het nu gaat om huur of koop. Ten tweede is het belangrijk om, voordat die zoektocht start, een contract op te stellen. Een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap

Een samenlevingscontract is het meest laagdrempelige contract om aan te gaan. In principe kun je zo’n contract samen opstellen. Je maakt afspraken over de verdeling van de kosten zoals huishoudelijke kosten, verzekeringen, de auto, de huur of de hypotheek. Je maakt afspraken over wat er met de gezamenlijke bezittingen gebeurt als de relatie niet standhoudt en wat ermee gebeurt als een van beiden komt te overlijden. Je schrijft dit op of typt en print het uit, ondertekent het beiden en legt het A4tje in de la. Klaar is Kees. 

Een notarieel vastgelegd contract

Toch is het verstandiger om zo’n contract samen met een notaris op te stellen. Dat is omdat bij het kopen van een huis er gevraagd wordt naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. Met de handtekening van beide partners én die van de notaris. Een hypotheker heeft dan de zekerheid dat er echt sprake is van een relatie die gebaseerd is op duidelijke afspraken over onder andere de financiën. Ook is er dan juridisch een en ander vastgelegd. 

Vergeet het verblijvingsbeding niet

Een notaris zal je ook attenderen op het toevoegen van een verblijvingsbeding. Dat is een aanvulling op het contract dat ervoor zorgt dat alle, of desgewenst alleen bepaalde gemeenschappelijke bezittingen na overlijden van één van de partners in het bezit blijft van de langstlevende partner. Op deze manier kan de langstlevende partner bijvoorbeeld in het gemeenschappelijk huis blijven wonen. Geen ander kan er dan aanspraak op maken. 

Al met al is het duidelijk dat een contract opstellen samen met een notaris de mogelijkheid biedt samen een huis te kopen. Bovendien zal een notaris je attenderen op duidelijke afspraken en op deze manier zie je niets over het hoofd. Een notaris moet je natuurlijk wel betalen. Die kosten zijn afhankelijk van het tarief van het betreffende notariskantoor. Laat daar goed over informeren. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.