Samenleven vraag om het maken van afspraken met elkaar om met name het dagelijkse leven zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarnaast vragen ook grote beslissingen zoals het kopen van een huis om de juiste afspraken. Het is belangrijk die afspraken goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.
Soms gaat het als vanzelf en woon je samen voor je er erg in hebt. En soms denken geliefden er eerst tijden over na voordat de beslissing valt. Als deze eerste stap echter is gezet, volgt de volgende die bestaat uit het maken van afspraken met elkaar. Dat kan heel relaxed, gewoon mondeling aan de keukentafel, maar wil je dat officieel van de grond krijgen dan is een contract een aanrader.
Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract
Zo’n contract kan bestaan uit een trouwakte, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Die laatste is het meest laagdrempelig omdat je dat in principe samen kunt regelen. Je schrijft in een kladblok de afspraken uit, zet er beiden een handtekening onder en bergt het op in een la. Voor als je het ooit nodig hebt.
Dat is bijvoorbeeld het geval als je samen een huis wilt kopen. En dan blijkt dat dit contract niet voldoet. Je hebt dan wel goede afspraken met elkaar gemaakt, maar het is te vrijblijvend omdat er geen notaris aan te pas is gekomen. Een hypotheekverstrekker neemt daar geen genoegen mee. Met andere woorden; als je een goed contract wenst kun je dat maar beter notarieel laten vastleggen. Dus stap je samen naar de notaris om een samenlevingscontract op te laten stellen.
Samenlevingscontract bij de notaris
Het uitgangspunt is een standaard samenlevingscontract dat je naar eigen wens kunt aanpassen en veranderen. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Denk in ieder geval aan de volgende punten om in het samenlevingscontract op te nemen:
-kostenverdeling van het dagelijkse leven (huishouden, vakanties, huur of hypotheek)
-organiseren van bankrekeningen (eigen, en/of)
-kostenverdeling bij opvoeding van eventuele kinderen
-verdeling van gezamenlijke bezittingen bij uit elkaar gaan
-verdeling van gezamenlijke bezittingen bij overlijden
-de zorg voor (minderjarige) kinderen, met name als de relatie eindigt
-verblijvingsbeding
Wat is een verblijvingsbeding?
Het verblijvingsbeding houdt in dat alle gezamenlijke spullen zoals het meubilair, maar ook het koophuis, overgaan op de langstlevende bij het overlijden van een van de partners. Het is belangrijk dat in een samenlevingscontract op te nemen, want als je dat niet doet kunnen familieleden van de overleden partner deze zaken opeisen. Dan staat de achtergebleven partner met lege handen.
Als de relatie eindigt
Als de relatie wordt beëindigd en er zijn minderjarige kinderen bij betrokken dan is er sprake van kinderalimentatie. Ook zal er worden gesproken over een omgangsregeling en waar de kinderen zullen verblijven. Het is mogelijk om daar in een samenlevingscontract al afspraken over te maken. Dat geeft rust en duidelijkheid. Ook kunnen er in dit geval afspraken worden gemaakt over eventuele partneralimentatie en de pensioenregelingen.
Al met al is een samenlevingscontract een contract dat duidelijkheid geeft, maar ook mogelijkheden biedt zoals in het geval van het kopen van een huis. Laat het dan wel notarieel vastleggen. Dan heb je een samenlevingscontract dat juridisch onderbouwd is. Het biedt duidelijkheid en je komt qua afspraken niet voor onaangename verrassingen te staan.
Wat kost een samenlevingscontract?
De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract zijn verschillend, afhankelijk van het tarief van de notaris en de afspraken die je vast laat leggen. Of je uitgaat van een standaardcontract of dat je een contract op maat laat maken. Informeer van tevoren wat een notaris daarvoor rekent.