Wanneer samenlevingscontract? 

Het moment waarop je een samenlevingscontract afsluit, is in de meeste gevallen het moment waarop je daadwerkelijk gaat samenwonen. Wat moet er dan eigenlijk geregeld worden?

Er is niemand die je verplicht een contract af te sluiten als je samen verder door het leven wilt gaan. Het wordt echter wel geadviseerd en in sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld als je samen een huis wilt kopen. 

Dat is dan ook vaak het moment waarop de stap wordt gezet om afspraken vast te laten leggen in een contract. Dat kan bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap zijn of een samenlevingscontract, waar we hier de aandacht voor hebben. Een hypotheekverstrekker zal ernaar vragen. 

Waarom een samenlevingscontract?

Je legt niet alleen in het contract vast hoe de financiële kant van de zaak wordt geregeld bij de aankoop van een huis, maar vooral wat er met die koopwoning gebeurt als de relatie toch mocht eindigen of als een van beiden overlijdt. Dat zijn geen leuke dingen om aan te denken als je in de euforie van de aankoop van een gezamenlijk huis zit, maar het blijkt wel noodzakelijk. Regel je niets, dan kun je later voor nare verrassingen komen te staan, veelal op een moment dat het toch al niet zo lekker gaat en de emoties hoog oplopen. Om dat te voorkomen kies je er samen voor om daarover afspraken te maken. 

Je legt onder meer vast wie de hypotheek betaalt. Doet degene dat op wiens naam het huis staat, of staat de koopwoning op naam van beiden en kies je voor een en/of rekening waarvan de hypotheekverstrekker maandelijks het hypotheekbedrag kan afschrijven? 

Wat gebeurt er met de koopwoning als je uit elkaar gaat? Als een van beide partners geen eigenaar is, staat hij of zij met lege handen. Dat geldt ook bij overlijden. In dat geval kun je een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract laten opnemen waardoor de langstlevende partner de gezamenlijke inboedel en woning heeft. Dan kunnen familieleden daar geen aanspraak op maken, wat veel ellende voor de achterblijvende partner kan voorkomen. 

Samenlevingscontract en kinderen

Krijg je samen kinderen dan draag je daar uiteraard beiden de verantwoordelijkheid voor. Over de opvoeding kun je afspraken maken die je in het samenlevingscontract opneemt. Dat geldt ook voor als je uit elkaar mocht gaan. Als daar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is er sowieso sprake van kinderalimentatie. Dat is bij de wet geregeld. Partneralimentatie is niet vanzelfsprekend. Daar moet je afspraken over maken en dat kan ook al in een samenlevingscontract worden opgenomen, evenals de verdeling van partnerpensioen. 

Al met al kun je stellen dat je een samenlevingscontract afsluit op het moment dat je besluit samen verder te gaan en samen een huis te huren of te kopen, en vooral afspraken maakt over als dat samenwonen eindigt. Ofwel door uit elkaar gaan, ofwel door een overlijden. Je wilt er als je net gaat samenwonen niet aan denken en mee bezig zijn, maar het is van belang daar wel aandacht aan te besteden. Als zaken goed geregeld zijn geeft dat rust en mocht het mis gaan dan krijg je geen gesteggel. Zo’n periode is in de meeste gevallen al heftig genoeg. 

Samenlevingscontract biedt stevige basis

Daarnaast is het fijn als je de dagelijks terugkerende (financiële) zaken goed geregeld hebt. En dat is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om dat op het juiste moment, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis, met elkaar te regelen. Toegegeven, de inrichting van een huis is voor veel mensen leuker dan de financiële kant van de zaak, maar dat laatste is wel de basis. Als daar gerommel in ontstaat, woon je ook niet fijn. 

Met andere woorden; je leeft comfortabeler en relaxter als de basis onder je relatie goed geregeld is. Financieel en juridisch. Laat bij de notaris een samenlevingscontract opstellen, dat je naar eigen wens kunt aanpassen. Wat dat kost, lees je hier [link naar: wat kost een samenlevingscontract]. Zo creëer je een samenlevingscontract op maat en past het als een huis onder de relatie. Die staat op deze manier stevig verankerd en mochten er zich nare dingen voordoen, dan hoef je veel dingen niet op dat vervelende moment nog uit te zoeken en over een groot aantal zaken hoef je ook niet na te denken. Die zijn al geregeld in het samenlevingscontract. 

 

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.